Hlavní obsah

Piloti RAF budou nově moci mít plnovous. Český letec Fajtl ho nosil už za války a povolil mu to sám král

Dobová fotografie českého pilota RAF Františka Fajtla s plnovousem (foto: wikimedia.org/Zbynekmduda).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Příslušníci britského Královského letectva (RAF) budou mít nově možnost nechat si narůst plnovous, což dosud armádní pravidla až na výjimky nedovolovala. Vzácnou výjimkou se stal československý stíhač František Fajtl, který mohl plnovous ve službách letectva nosit na základně povolení od krále Jiřího VI.

Článek

Jedinou složkou britské armády, v níž už nyní mohou vojáci mít plnovous, je námořnictvo. V letectvu jsou povolené pouze knírky, stejně jako v pozemním vojsku. Mluvčí ministerstva obrany nicméně zdůraznil, že i po uvolnění pravidel musejí příslušníci letectva pečlivě dbát na své vzezření. „Neupravené či nerovnoměrně rostlé vousy budou nepřijatelné," uvedl.

Omezení zákazu má podle mluvčího RAF pomoci k „zlepšení inkluzivity" a rozšíření okruhu rekrutů britského letectva.

Zákaz plnovousů v letectvu a armádě obecně platil z praktických i estetických důvodů. Muži s vousy měli problémy při nutném používání plynových masek. Neoholení muži byli zároveň podle dřívějších pravidel módy považováni za neupravené.

Výjimky ze zákazu existovaly, plnovous mohli nosit a dodnes mohou piloti RAF, kteří tak činí z náboženských důvodů, zejména jde o piloty indického nebo pákistánského původu. To ale nebyl případ nejznámějšího československého stíhacího letce Františka Fajtla. Toho k nošení plnovousu opravňovalo povolení od krále Jiřího IV. a bylo mu uděleno ze zdravotních důvodů.

„Už delší dobu mám potíže s vousy,“ napsal Fajtl ve svých memoárech. „Po každém holení mi na bradě naskakují červené pupínky, tvoří se vřídky, které hnisají a bolí. Lékař mi předepsal mast, která však nepomohla. Zdejší doktor mi radí, abych se přestal holit, protože moje vousy zarůstají a jsou příčinou všech potíží," píše se dál ve vzpomínkách. Lékař nakonec Fajtlovi doporučil, aby si podal žádost králi a on ji poslal přes velitelství stanice. „Nevím, kde všude putovala, ale byla nakonec vyslyšena. Budu létat s plnovousem, patrně jako jediný v RAF, kromě kolegů-letců z Indie,“ napsal Fajtl.

O přísných pravidlech Královského letectva ohledně úpravy vousů promluvil ve studiu Televize Seznam i šéfkomentátor Jiří Hošek. „Letci za druhé světové války museli startovat oholeni i k nočním náletům na Německo. Museli se holit dvakrát nebo třikrát denně, píší o tom i českoslovenští letci ve svých pamětech, že to pro některé bylo něco velmi nepříjemného," vysvětlil Hošek v rozhovoru, který si můžete pustit v úvodním videu nad článkem.

Estetické hledisko britská armáda bere v potaz i nadále, její příslušníci mají působit reprezentativně. I v námořnictvu, kde jsou plnovousy povolené, proto musí voják toužící po vousech nejprve získat souhlas velícího důstojníka. Ten také později kontroluje, zda dotyčný s plnovousem vypadá dobře a smí si ho ponechat. Pozemní vojsko zatím o povolení plnovousů neuvažuje, stejně jako v celé armádě už ale platí možnost nosit plnovous z náboženských důvodů.

Server BBC poznamenal, že pravidla pro nošení vousů v armádě se stále tvrdě vymáhají, což musel respektovat i princ Harry. Když si chtěl na svou svatbu obléci armádní uniformu, musel získat od královny speciální povolení, že si zároveň smí ponechat vousy.

Reklama

Související témata:

Doporučované