Hlavní obsah

Piloti vnitrostátních letů v Číně už nesmí kouřit v kokpitu. Dvacet let po mezinárodním zákazu

Čína zakázala pilotům kouřit během letu v kokpitu.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Země se přidala k zákazu, který ve většině zemí světa platí už několik let. Pilotům čínských aerolinek na mezinárodních letech zakázali kouřit už před dvaceti lety.

Článek

Čína vydala zákaz kouření v kokpitu na všechny vnitrostátní lety. Za porušení nového nařízení hrozí pilotům a posádce suspendace na 12 měsíců, v případě opakovaného porušení pravidel až na 36 měsíců.

Mezinárodní organizace pro civilní letectví přitom kouření na palubě zakázala pro mezinárodní lety čínských aerolinek už před dvaceti lety, uvádí zpravodajský web The Independent.

Zákaz zapálit si cigaretu na palubě vydala Čína v říjnu 2017, vnitrostátní aerolinky pak dostaly dva roky na to, aby zákaz zavedly také pro pilotní kabiny. Mezinárodní organizace pro civilní letectví ale vydala prohlášení, že kouření během letu se nyní zakazuje s okamžitou platností, píše zpravodajský web China Daily.

Obavy z bezpečnosti kvůli kouření během letu se objevily po loňském incidentu. Kopilot na letu z Hongkongu do Dalianu použil elektronickou cigaretu. Aby zamezil průniku kouře do kabiny, vypnul ventilaci a tím způsobil pokles hladiny kyslíku. Pasažérům tak automaticky vypadly kyslíkové masky a letadlo nakonec muselo klesnout o několik tisíc metrů do nižší nadmořské výšky.

Experti zákaz vítají. „Pokud se těžce závislým kuřákům daří překonat jejich zlozvyk během letu, není důvod, aby posádka měla výjimku. Zvlášť, když jsou odpovědní za bezpečnost všech cestujících na palubě," řekl Čang Čchi-chua, právník z Pekingu specializující se na civilní letectví pro čínský web China.org.

Reklama

Doporučované