Hlavní obsah

Pilulka je hvězdou pražské burzy. S vakcinací Čechů však pomoci nemůže

Zakladatel Pilulky Petr Kasa popsal, jak koronavirus proměnil české lékárny.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Od 15. března budou lékárny očkovat proti onemocnění covid-19 – jenže ve Francii. „České lékárenství je velmi pozadu a v českém zdravotnickém systému má punc popelky,“ říká zakladatel Pilulky Petr Kasa.

Článek

Pilulka se stala hvězdou pražské burzy. Při vstupu na burzu se její akcie prodávaly za 500 korun. Dnes stojí 1250 korun a trh oceňuje firmu na více než 3,1 miliardy korun.

„Když si šla Pilulka pro finance na burzu, předkládali jsme plán na následující čtyři roky. Jsou tam dvě hlavní věci – posilování na stávajících trzích a zahraniční expanze,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys jeden ze zakladatelů Pilulky Petr Kasa.

Kromě Česka dnes Pilulka působí také na Slovensku a v Rumunsku. V řádu několika kvartálů by však měla přijít expanze, nejdál je firma v jednání v Maďarsku.

„Neděláme si ambice, že bychom chtěli skupovat lékárny nebo budovat řetězce, ta naše role je spíš na úrovni platformy, která zastřešuje lékárnickou a zdravotnickou péči. Jsme technologická firma. Geografická bariéra je pro nás relativně malá. Díváme se na východ i západ,“ dodává Kasa s tím, že na investice má firma nachystané peníze, které si vydělala vstupem na burzu. „Bavíme se o částce mezi pěti a deseti miliony eur,“ dodává Kasa.

Pilulka je v letošním roce s růstem více než 113 procent nejrůstovější titul pražské burzy. Další IPO zatím firma neplánuje. Zatím.

„To, že je firma takzvaně ‚public‘ nám umožňuje jít si na burzu pro další peníze. To je skvělý instrument. V tuto chvíli to ale není aktuální téma. Je to otázka dlouhodobého horizontu,“ říká Kasa s tím, že právě možnost dojít si znovu pro peníze je podle něj důvodem, proč by firmy, které mají apetit a ambice růst, měly o vstupu na burzu uvažovat.

„Vstupem na burzu to nekončí, ale může to naopak začít. Firma je samozřejmě pod velkým dohledem všech, regulatorních úřadů, analytiků bank a finančních institucí. Sledují každé naše slovo a jsme pod permanentním tlakem, což je dobře,“ dodává Kasa.

Propad léků na předpis

Zatímco Pilulce lockdown a pandemie pomáhá, data, která v lékárnách Petr Kasa vidí, jsou spíš hrozivá. V Česku výrazně propadl počet lidí, kteří si v lékárnách vyzvedávají léky na předpis. V této době zkrátka nechodí k lékaři, nebo se k němu nedostanou.

„Na spotřebě léků v některých kategoriích je to vidět okamžitě. Někde je to propad o desítky procent,“ říká zakladatel Pilulky Petr Kasa s tím, že je i extrémní propad v léčení onkologických pacientů, neznamená to však, že by ubylo nemocných.

Testů se prodají miliony

O co je však enormní zájem, jsou testy. „Zatím je jich dostatek, je to ale otázka shánění každým dnem. I u nás, kteří jsme v tomto relativně aktivní, cítíme, že jsou výpadky. Očekáváme, že těch testů se budou řádově prodávat větší miliony, protože teď se budou asi testovat všichni,“ říká Kasa.

Zatímco v zahraničí je v lékárnách možné i očkování proti onemocnění covid-19, v Česku tomu brání legislativa. A stát nemá zájem ani o lékárníky coby distributory vakcín. „Obecně si myslím, že lékárenství je dost popelkou na trhu a názory lékárníků nejsou brány na největší váhu. Stát z lékáren udělal jen výdejny léků. Je to škoda, Francie může být příkladem,“ říká Kasa tím, že pokud by měli celé Česko proočkovat jen praktici, bude to trvat mnoho měsíců.

Kasa také upozorňuje na to, že v Česku není povolen distanční výdej léků na předpis. To se teď snažili změnit poslanci Vojtěch a Nacher pozměňovacím návrhem zákona o léčivech. Proti tomu se však výrazně ohradily Česká lékárenská komora či třeba Česká farmaceutická společnost a další iniciativy.

Na internet s receptem

„Jejich pozice je dlouhodobá. Očima lékárníka, který stojí za tárou, je to tak, že jakákoliv změna jim přináší strach. Pacienti to však chtějí a požadují, a často si tak do lékáren posílají taxíky a kurýry,“ říká Kasa s tím, že v zahraničí je výdej léků na předpis v online lékárnách běžný. Například v Německu, kde to funguje už 15 let, představuje distanční výdej léčiv 10 procent,“ dodává Kasa s tím, že tímto systémem rozhodně nedojde k omezování kamenných lékáren.

„Často je to mylně interpretováno, že se lékárny přesunou do e-commerce. To je nesmysl,“ dodává Kasa.

Reklama

Doporučované