Hlavní obsah

Pilulka plná jehel pomůže proti cukrovce

Už na první pohled je jasné, že nejde o ledajaký prášek. Namísto běžné náplně v sobě obsahuje několik miniaturních jehel, které se po spolknutí zapíchnou do žaludeční stěny a vypustí léčivo. Díky tomu je možné podávat orálně i látky, u nichž by to jinak nebylo možné, například inzulin.

Reklama

Článek

Cukrovkou trpí po celém světě stovky milionů lidí. Jelikož způsobuje příliš vysokou hladinu cukru v krvi, což je smrtelně nebezpečné, je nutné proti ní bojovat. K tomu se využívají rozličné metody, z nichž nejčastější je umělé dodávání inzulinu, jenž je schopný cukr odbourat.

Problémem ovšem je, že inzulin není možné přijímat orálně, protože se velmi rychle rozkládá v žaludku. I kdyby se nějakým zázrakem dostal v dostatečném množství do střev, biomechanismus jejich stěn neumožňuje přijetí velkých molekul, jako je právě inzulin.

Diabetici se tak musejí spoléhat na inzulinové pumpy, které mají řadu problémů – vyžadují zavedení jehly do těla, jsou drahé, nepraktické a mohou se porouchat.

Nová technologie, s níž přišli vědci z Harvardu a MIT, by ovšem mohla inzulinové pumpy úplně nahradit, aniž by se její uživatelé museli potýkat se stejnými potížemi. Jde o zástupce nové generace léčiv, kreativně využívajících supermoderních technologií pro medicínské účely.

Tato speciální pilulka v sobě obsahuje několik miniaturních zařízení nesoucích název SOMA (self-orienting millimeter-scale applicator), v nichž je uložena léčivá látka. Když se dostane do žaludku, kyseliny ji začnou rozpouštět, a vypustí tak aplikátory ven.

Jak přesně SOMA funguje a jaké technologie vědci použili? Podrobnosti v tomto textu ».

• Autorem článku je Martin Duřt z Vyšší odborné školy publicistiky. Je součástí projektu Student‘s Life, který studenti připravují pro Televizi Seznam.

Sledujte pořad Student‘s Life v Televizi Seznam. Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované