Hlavní obsah

Ping-pong na nejvyšší úrovni: Jak si Babiš a Zeman přihrávali

Dva nejdůležitější politici Česka.

Reklama

Babiš Zemanovi, Zeman Babišovi. Projděte si výroky prezidenta a premiéra od okamžiku, kdy byl Miloš Zeman znovuzvolen do prezidentského úřadu.

Článek

Babiš podpořil Zemana v prezidentské volbě

Den před začátkem prvního kola prezidentských voleb podpořil Andrej Babiš Miloše Zemana, který usiloval o druhý mandát. Oznámil, že ho bude osobně volit. „Je to člověk, který bojuje za naše národní zájmy, nebojí se jasně říct svůj názor na Brusel, na kvóty. Je hrdý na svoji zemi a dělá pro ni maximum,“ doplnil.

Zeman: Babišovi abolici nedám

V debatě prezidentských kandidátů České televize Miloš Zeman prohlásil, že abolici Andreji Babišovi nedá. „Proboha, v žádném případě ne, protože on sám se musí očistit. … Nezměním tento názor, protože bych se tím naprosto zesměšnil,” řekl Zeman v debatě s dalším kandidátem Jiřím Drahošem.

Zesměšnil bych se, tvrdil Zeman.

Babiš dostává i druhý pokus k sestavení vlády

Po podzimních volbách v roce 2017 dostal Andrej Babiš jako vítěz voleb pověření sestavit vládu. Jenže pro ni nedokázal získat podporu ve Sněmovně. Na konci ledna tedy Miloš Zeman přijal demisi této vlády. A i přes Babišův vyjednávací neúspěch ho Miloš Zeman vzápětí pověřil sestavením vlády podruhé.

Zeman zasahuje do výběru ministrů, Babiš se nebrání

Miloš Zeman nebyl spokojen s návrhem sociálních demokratů na ministra zahraničí a blokoval jmenování Miroslava Pocheho. Andrej Babiš se za svého koaličního partnera nepostavil a naopak podpořil prezidenta.

Celá krize nakonec skončila jmenováním náhradníka Tomáše Petříčka.

Zeman: Babiše neodvolám, i kdyby byl obžalovaný

Policie navrhla obžalovat Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo a den na to oznámil konec ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Miloš Zeman se opět postavil za Andreje Babiše a dal jasně najevo, že premiéra z funkce neodvolá ani v momentě, kdyby byl obžalován z dotačního podvodu. Jak prezident uvedl na TV Barrandov, hodlá si počkat na soudní jednání.

Zeman: Benešová je nejlepší volba

Prezident jmenoval novou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, přestože proti ní masivně protestovala veřejnost. „Byla to nejlepší volba, jaká mohla na tomto místě nastat,” podpořil prezident Babišův výběr.

Zeman zasahuje do výběru ministrů, Babiš se nebrání

Následovalo několik měsíců, kdy Zeman, podle názoru expertů protiústavně, neúměrně protahoval odvolání ministra kultury Antonína Staňka, poté odmítal jmenovat kandidáta ČSSD Michala Šmardy. Andrej Babiš přesto odmítl podat kompetenční žalobu, která jediná by pravomoci prezidenta mohla vyjasnit a je zcela v jeho pravomoci.

„Nevidím důvod pro kompetenční žalobu kvůli otálení Miloše Zemana se jmenováním nového ministra kultury,” uvedl Babiš. Prezident nakonec dosáhl svého – ČSSD stáhla Šmardu a nabídla přijatelnějšího kandidáta, Lubomíra Zaorálka. Toho Zeman jmenoval 27. srpna.

Babiš: Zemana nikdy nepodrazím

Jen dva dny poté, co vládní krize skončila, Andrej Babiš hlasitě podpořil Miloše Zemana. „Je to člověk, který drží slovo, který mě nikdy nepodrazil – a já ho také nikdy nepodrazím,“ řekl premiér Andrej Babiš o prezidentu Miloši Zemanovi v rozhovoru pro Mf Dnes, která spadá do holdingu Agrofert.

„Je to prezident republiky zvolený přímou volbou, má velký mandát. Mě v minulosti podpořil a já nejsem člověk, který by ho podrazil, jak to udělali jeho kolegové z ČSSD,“ dodal.

Babiš: Ústavní žaloba je nesmysl

Andrej Babiš také odsoudil ústavní žalobu na prezidenta Zemana, kterou připravilo několik senátorů v čele s Václavem Láskou. „Já říkám, že to je nesmysl. Mě stále unavuje se bavit o těch sporech,” uvedl Babiš.

Zeman gratuluje ke zrušení trestního stíhání

Státní zástupci zastavili trestní stíhání Andreje Babiše a prezident si pospíšil s gratulací. „Prezident republiky Miloš Zeman v pondělí dne 2. září 2019 telefonicky blahopřál předsedovi vlády Andreji Babišovi jak k jeho 65. narozeninám, tak k zastavení trestního stíhání,“ informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman slibuje v Srbsku, že doma otevře otázku oduznání Kosova

Prezident oznámil během návštěvy Bělehradu, že s politiky probere možnost, jak by Česko mohlo přestat uznávat Kosovo jako samostatný stát.

Babiš připouští jednání o Kosovu

Premiér v bezprostřední reakci na Zemanovy výroky v Srbsku prohlásil, že zahraniční politika je věcí vlády. A že: „Nevidím žádný důvod, aby česká vláda změnila svou pozici.“

Po schůzce se Zemanem v Lánech otočil. „Budeme to řešit na koordinační schůzce pro zahraniční politiku,” řekl Babiš. Na dotaz, zda může vyloučit změnu v politice vůči Kosovu, odpověděl: „To neříkám.”

Babišovi bych dal abolici

Prezident Miloš Zeman změnil názor. Andreji Babišovi by abolici udělil. „Prezident má Ústavou dané právo abolice. I když bych váhal o abolici před rozhodnutím obou státních zástupců, protože bych to pokládal za poněkud svévolné, pokud by to bylo nutné, pak bych k tomu kroku sáhl,“ oznámila hlava státu v televizi Barrandov.

Reklama

Související témata:

Doporučované