Hlavní obsah

Pinkasova noční můra. Blíží se 11. ročník originálního závodu výčepních

Foto: Archiv U Pinkasů, Seznam Zprávy

Úřadující vítěz Pinkasovy noční můry Polák Jacek Maliszewski.

Reklama

Po roční přestávce způsobené covidovou uzavírkou se vrací jeden z nejoriginálnějších pivních závodů světa. Pinkasova noční můra, tedy běh s deseti vlastnoručně načepovanými pivy ze sklepa až do prvního patra restaurace U Pinkasů.

Článek

Unikátní závod výčepních se zrodil v roce 2010 na počest Jakuba Pinkase. Legendární pražský hostinský v roce 1843 učinil zásadní krok pro zvýšení kvality čepovaného piva. V té době se pivo čepovalo ze sudu do velkého džbánu, z něhož si hosté nápoj sami rozlévali do sklenic.

Bývalý krejčí Pinkas však začal čepovat plzeňské ze sudu přímo do sklenic. Pivo tím pádem nebylo zvětralé a mělo správnou teplotu, obsluha hostů však byla náročnější a namáhavější.

Pinkasova noční můra

Závod výčepních spočívá v běhu s deseti vlastnoručně načepovanými velkými pivy ze sklepa do prvního patra pražské restaurace U Pinkasů.

Akce se koná od roku 2010. Loni se kvůli pandemii neuskutečnila, 5. října se proto odehraje 11. ročník.

Posledního závodu v roce 2019 se zúčastnilo 15 výčepních, z nichž několik přijelo z ciziny – z Německa, Polska, Rumunska či Velké Británie.

V prvních devíti ročnících vítězili pražští výčepní, desátý ročník však vyhrál Polák Jacek Maliszewski z varšavské České pivní restaurace s časem 1:36:53.

Jakub Pinkas a jeho následovníci se snažili nosit najednou co nejvíce sklenic: V každé ruce měli sedm půllitrů a mezi nimi byl přitisknutý ještě patnáctý. Ze sklepa, kde bylo pivo u ledu, běhali do prvního patra, čímž zdolávali více než 40 schodů.

Za celodenní směnu překonali téměř pětadvacet tisíc schodů – což je stejné, jako kdyby zhruba osmdesátkrát vyběhli Petřínskou rozhlednu, navíc se zátěží patnácti plných půllitrů.

První pivo od Grolla

Letošní 11. ročník Pinkasovy noční můry se uskuteční 5. října. I toto datum je důležité, neboť právě v tento den roku 1842 uvařil bavorský sládek Josef Groll v Plzni první várku svého piva. Zrodil se fenomén, který brzy ovládl pivní svět.

V tento památný den začíná U Pinkasů v půl druhé odpoledne kvalifikační předkolo, z něhož do podvečerního finále postoupí 15 nejlepších výčepních. Důležitý není jen čas, ale i kvalita načepovaného piva, kterou hodnotí odborná porota. A to vše za plného provozu.

Klub stovkařů

Do tradiční pražské hospody U Pinkasů se ale nechodí jen na „plzeň“, nýbrž také na výbornou českou kuchyni. Vyhlášená je tradiční dršťková polévka, kachna na jablkách a majoránce či dvakrát marinovaná vepřová žebra v medové marinádě. Jejichž příprava je poměrně dlouhá a složitá: Syrová žebra se marinují, pak se dusí v páře, znovu se marinují a na závěr se upečou.

Restaurace se může pochlubit dlouhým seznamem slavných štamgastů. Na pivo sem chodil Vlasta Burian, Jan Werich s Jiřím Voskovcem, ale i politici – T.G. Masaryk, Alois Rašín či Karel Kramář. U Pinkasů také padlo definitivní rozhodnutí Václava Havla, že bude kandidovat na československého prezidenta.

Na konci 19. století tady dokonce vznikl elitní klub stovkařů, tedy hostů, kteří od rána do večera vypili sto velkých piv. I když se to zdá zcela nemožné, klub měl několik členů. Jedním z nich byl tehdy známý sochař Vilém Amort. Aby stovku pokořil, začal pít v sedm ráno a skončil o půlnoci. Každou hodinu vypil pět až šest piv, a protože neměl čas chodit na záchod, traduje se, že močil do kýble pod stolem.

Reklama

Doporučované