Hlavní obsah

Zahradník není zločinec. Piráti chtějí prosadit legální pěstování marihuany pro vlastní potřebu

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na pochodu za legální marihuanu.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Osmitisícového průvodu za legalizaci konopí pro osobní potřebu Million Marijuana March se v sobotu v Praze zúčastnila také řada Pirátů. Pirátská strana nechce v parlamentu prosazovat úplnou legalizaci marihuany, protože by narazila na mezinárodní úmluvy. Místo toho chce navrhnout legalizaci pěstování a zpracování konopí pro osobní účely.

Článek

Sobotní akce trochu připomínala volební mítink Pirátů, kteří zde měli svůj stan a jejichž předseda Ivan Bartoš byl velmi aktivním účastníkem. Pirátská strana má ve svém programu legalizaci marihuany od svého vzniku, podle Bartoše se řada současných členů účastnila pochodu za legalizaci ještě před vznikem České pirátské strany v roce 2009.

Strana zatím nebude předkládat návrh na úplnou legalizaci, ten by totiž narazil na mezinárodní úmluvy. Místo toho navrhuje zákon, podle kterého by dospělí lidé směli sami vypěstovat, usušit a zpracovat malé množství konopí. Podle poslance Tomáše Vymazala Pirátům vadí kriminalizace lidí za činnost, která nemá žádnou společenskou nebezpečnost.

Pochod Million Marijuana March se od roku 1999 koná v mnoha městech po celém světě vždy první květnovou sobotu. V České republice je užívání konopí pro lékařské účely legální od 1. dubna 2013, kdy vstoupila v účinnost novela zákona o používání marihuany k léčebným účelům, její dopad je ale zanedbatelný. Přestože podle výroční zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti si v roce 2016 vzalo konopí pro utlumení bolesti nebo zmírnění zdravotních příznaků na 880 000 Čechů a Češek nad 15 let, tedy zhruba desetina populace, oficiálně využívá lékařské konopí v průměru 26 lidí měsíčně.

Konopí pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž normální léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Léčebné konopí neboli marihuana obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. Její požívání mimo léčebné účely je v Česku nelegální.

Reklama

Související témata:

Doporučované