Hlavní obsah

Piráti chtějí v Praze primátora, nebo koalice nevznikne

Foto: Seznam Zprávy

Pražským primátorem by se mohl stát lídr Pirátů Zdeněk Hřib.

Reklama

V Praze vyhrála těsně volby ODS, ale není jisté, zda bude také vládnout. Jak vyšachovat občanské demokraty, jednají Piráti, Praha sobě a Spojené síly.

Článek

Obětujeme primátorský řetěz a budeme vládnout Praze. Pokud chce vítězná ODS zasednout v radě hlavního města, musí nabourat rodící se koalici Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu.

Agresivní předvolební kampaní si ale občanští demokraté u Pirátů zavřeli dveře a Praha sobě o spolupráci s ODS ani neuvažuje. Předseda sdružení Jan Čižinský se s jejími zástupci odmítl setkat.

„Hnutí Praha sobě jako jediné zatím odmítá jednat s vítězem voleb,“ napsala místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija na Twitter.

„Nedává to žádný smysl,” odpovídá Jan Čižinský. „Jak bychom vysvětlili, že se s nimi scházíme? Řekli jsme přece, že s ODS nebudeme sestavovat koalici.“

Jak dopadly volby v Praze:

Pražské volební výsledky.

Program ODS by přitom zásadní překážkou pro spolupráci nebyl. Pro vítěze pražských voleb je prioritou dokončení vnitřního a vnějšího okruhu, urychlení projektu metra D, celoměstská parkovací zóna a zjednodušení výstavby nových bytů.

Pokud Pirátům a Praze sobě odmítání ODS vydrží, zbývá první straně pražských voleb jediná varianta – přesvědčit o koalici Spojené síly pro Prahu Jiřího Pospíšila a hnutí ANO.

Řada občanských demokratů se však s bývalým stranickým kolegou Pospíšilem rozešla ve zlém a spolupráci s hnutím premiéra Andreje Babiše zase vylučuje předseda Petr Fiala. Podle něj je ODS programovou i mocenskou alternativou ANO.

I Jiří Pospíšil spolupráci s lídrem ANO Petrem Stuchlíkem v zásadě vyloučil.

Vítěz voleb tak bude jen čekat na výsledek jednání mezi Piráty, Prahou sobě a Spojenými silami.

Zástupci možné koalice se původně chtěli sejít už v neděli ve třech, ale nakonec zůstali jenom u schůzek ve dvou.

Zásadní otázka je ale nasnadě – kdo bude primátorem.

Piráti o tom mají jasno. Pokud má vzniknout zamýšlená koalice tří stran, primátorem se stane jejich jednička Zdeněk Hřib. „Ta pozice není hodná žádného kšeftování,“ říká lídr Pirátů, „je zvykem, že primátora má ta strana, která je v koalici nejsilnější.“

Praha sobě ale preferuje variantu, aby se primátorem stal zastupitel s nejvyšším počtem hlasů, tedy lídr sdružení Čižinský.

Stále je ale třeba doladit několik sporných bodů.

Třeba pirátskou povolební strategii, v níž se strana zavázala, že nepodpoří radu, „ve které by měli zasednout kumulátoři funkcí“. Tahle podmínka míří i na Čižinského. Ten je starostou v Praze 7, kde jeho sdružení znovu získalo většinu, zastupitelem hlavního města a poslancem. Postu starosty se ale jen kvůli požadavku Pirátů vzdát nehodlá.

„Nechal bych to na jednání. Politik má ale také respektovat vůli voličů. Získal jsem vůbec nejvíc hlasů ze všech kandidátů v Praze a i v Praze 7 dali voliči najevo, co chtějí,“ komentuje to Čižinský.

Křeslo v Poslanecké sněmovně je však připravený opustit. „Pokud bych měl zastávat placenou funkci na magistrátu, vzdám se poslaneckého mandátu,“ dodává.

V programových bodech se všechny tři strany shodnou. Piráti, Praha sobě i Spojené síly kladou důraz na transparentní hospodaření. Zásadní je pro ně také doprava.

„Za klíčové považujeme dobudování vnitřního a vnějšího okruhu, vybudování pěti nových mostů a opravu těch, které jsou v havarijním stavu, a výstavbu metra D,“ říká jednička koaliční kandidátky Spojených sil Pospíšil.

Všechny tři strany souhlasí i s budováním záchytných parkovišť, rozvojem MHD a zrychlením výstavby nových bytů.

„Já jsem optimista a myslím si, že tato preferovaná varianta bude i variantou finální,“ dodává Hřib.

Reklama

Doporučované