Hlavní obsah

Michálek: Piráti mimo vládu? Nemůžu ručit, že ve čtyřech odvedeme dobrou práci

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl pirátský poslanec Jakub Michálek.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Piráti schvalují účast své strany ve vládě Petra Fialy. Stále více hlasů zevnitř strany přitom ukazuje, že mnoho členů do vlády nechce. Bylo by odmítnutí vlády zradou voličů? A co by Piráti dělali v opozici?

Hostem Ptám se já byl šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Zatímco členové Pirátské strany mají do dnešní 22. hodiny odhlasovat účast na vládě se STAN a koalicí Spolu v neveřejném fóru, jeden z původních aspirantů na vládní pozice Jakub Michálek se už koncem minulého týdne dohodl se šéfem strany Ivanem Bartošem, že svou nominaci na členství v kabinetu stáhne, aby nekumuloval funkce.

„Křesla ministra pro legislativu jsem se vzdal v zájmu, aby koalice získala podporu u naší členské základny. Samozřejmě jsem byl připraven to dělat, těšil jsem se na to,“ řekl v rozhovoru a dodal, že další nominant na tento post by mohla – podobně jako u vstupu do vlády – schvalovat členská základna.

Kumulaci funkcí, kvůli které se Michálek nominace vzdal, Piráti dlouhodobě odmítají. Podle pirátského poslance je to ale v případě vstupu do vlády chyba interpretace. „Je to trochu bramboračka. Měli jsme dokument na komunální volby, který mířil na hromadění uvolněných funkcí, tedy funkcí, které jsou plně placené, ale netýkal se souběhu funkcí ministra a poslance, protože to nejsou plně placené funkce,“ upřesnil s tím, že podle něj jde některým členům strany spíše o to, aby měli Piráti co nejvíce „exponovaných lidí“ ve vládních i sněmovních postech.

O schválení vstupu strany do vlády musí aktuálně rozhodnout 60 % členských hlasů. Pokud by k tomu nedošlo, došlo by podle některých kritiků nejen ke zklamání voličů, ale komplikace by to přineslo i pro ustavující se kabinet. Petr Fiala (ODS), kterého prezident pověřil sestavením budoucí vlády, chtěl mít seznam ministrů hotový už v pondělí. Pokud by z něj Piráti vypadli, musí zbylé strany začít jednat o vládě znovu.

Strana o vládě navíc rozhoduje už čtvrtý den. Neoddaluje tím zbytečně sestavení vlády? „Je to tak proto, aby se mohl zúčastnit každý člen. Naštěstí Piráti nejsou politická strana, kde by každý člen seděl neustále u internetu a čekal na to až odklikne nějaké hlasování. Lidi mají svoje rodiny, jezdí na víkend, jezdí na chatu,“ vysvětlil poslanec, který sám pro vládní angažmá hlasoval.

Michálek dodal, že mu vadí „naivní“ představy, že Piráti budou nejsilnější opoziční stranou. To tvrdí například pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. „Ve čtyřech poslancích se nedá dělat dobře parlamentní práce. Jako předseda poslaneckého klubu nemůžu ručit, že ji odvedeme dobře,“ kritizoval její slova.

Nekomplikují Piráti zbytečně jednání o budoucí vládě? A pokud by do vlády nešli, co to bude znamenat pro budoucnost strany?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Můžeme být první pirátská strana na světě ve vládě, říká o možném vládním angažmá poslanec Jakub Michálek.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované