Hlavní obsah

Piráti na webu popisují všechny své schůzky. I to, jestli dostali kávu, sodovku nebo cigaretu

Piráti zapisují všechny schůzky do Evidence lobbistických kontaktů.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Piráti zveřejňují online zápisy ze všech kontaktů s „lobbisty“ či jinými politiky. Sněmovní nováček chce navíc prosadit, aby se tak podobně museli chovat všichni.

Článek

Před volbami Piráti na úkor svých tradičních témat, jakými jsou duševní vlastnictví nebo legalizace konopí, vystavovali na odiv hlavně boj proti korupci formou maximální transparentnosti. Nutno dodat, že v tom jdou svému okolí již několik let příkladem. A to občas do poměrně velkého detailu.

Online totiž vedou na svém fóru všem dostupnou Evidenci lobbistických kontaktů. Do ní zaznamenávají obsah schůzek či jen telefonátů a SMS zpráv s jinými politiky či zástupci firem nebo neziskové sféry. Od neděle, kdy mají Piráti nově 22 poslanců, se z fóra stává poměrně zajímavý kanál informující o světě české politiky.

Kafe a cigára

Mimo jiné v evidenci Piráti popsali zatím všechna oficiální jednání s vyjednávacími týmy ANO, STAN i ODS. K vidění je tam i přepis SMS zprávy, kterou předseda Ivan Bartoš poslal po volbách Andreji Babišovi.

Kromě obsahu jednotlivých jednání je u každého příspěvku zaznamenána i tzv. přijatá výhoda. Ať už se jedná o slíbenou podporu při hlasování, nebo jen občerstvení ve formě kávy či třeba „cigarety s velbloudem“. Další člen strany zase uvedl, že chodí hrát tzv. larpy (hry, ve kterých živí hráči plní určité, předem dané role připraveného příběhu) a platí za to penězi.

„Evidenci povinně vyplňují všichni Piráti. Případná pochybení řeší naše rozhodčí komise, která je přímo volená členy strany,“ vysvětluje poslanec pirátské strany Mikuláš Ferjenčík.

Mezi ostatními stranami je tento zvyk novinkou. Je otázka, jak se budou političtí konkurenti dívat na to, až budou Piráti třeba zveřejňovat online zákulisní jednání ve Sněmovně.

Piráti by praxi chtěli uzákonit

Poslanec se zkušenostmi z pražského zastupitelstva Ferjenčík zároveň pro Seznam Zprávy uvedl, že se Piráti pokusí v tomto volebním období navrhnout legislativu, která by podobnou transparentnost požadovala i od ostatních politiků ve Sněmovně.

„Takovéto zvyky jsou v některých západoevropských parlamentech, ale v českém prostředí dosud nebyly,“ poznamenává k pirátské praxi politolog Petr Just. Zároveň ale upozorňuje, že v této fázi je kromě systému samotného klíčové i to, jakým způsobem se k němu samotní Piráti postaví.

„Bude záležet na svědomí jednotlivých poslanců, jestli do evidence budou všechny záznamy opravdu poctivě zanášet,“ dodává politolog.

Co všechno se dá v evidenci Pirátů najít nebo jak se na zveřejňování zápisů dívají jejich vyjednávací protějšky, se podívejte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované