Hlavní obsah

Piráti píší kvůli kauze Babiš do Bruselu. Rozhodnutí se podle nich zdržuje

Připomeňte si: Co napsal v dopise pro eurokomisaře český premiér Andrej Babiš.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Piráti vyzvali Evropskou komisi, aby do dvou měsíců rozhodla v kauze českého premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Článek

Vedení parlamentní Pirátské strany se kvůli prošetřování, zda je český premiér ve střetu zájmů, znovu obrátilo na Evropskou komisi.

Do Bruselu odeslali výzvu, ve které žádají, aby bruselští úředníci do dvou měsíců zveřejnili aktuální zjištění v Babišově případě. Tento krok zdůvodňují Piráti tím, že první závěry měla komise uvést už na konci ledna. Zatím se tak nestalo.

„Slíbenou odpověď jsme od komisařky doposud nedostali, a proto jsme se rozhodli touto výzvou přimět Evropskou komisi k akci, aby nedošlo ke zbytečnému odkladu rozhodnutí,” řekl Seznamu předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht, který je stejně jako Bartoš pod výzvou podepsaný, doplnil, že Evropská komise by jim měla odpovědět nejpozději do dvou měsíců – tedy ještě před volbami do Evropského parlamentu.

„Bude popisovat aktuální stav v tomto případě. Podle našeho názoru se finální rozhodnutí zdržuje. Evropská komise měla mít jasno už 2. srpna 2018, kdy nové nařízení upravující střet zájmů začalo platit,“ řekl Wagenknecht.

Ze strany Pirátů jde o další krok. Již dříve podali do Bruselu podnět kvůli podezření, že je český premiér jediným beneficientem svěřenských fondů, do kterých byly převedeny jeho akcie společnosti z holdingu Agrofert.

Podle dostupných informací Evropská komise ale nyní vyčkává na výsledky auditu, které probíhaly na českých úřadech z kraje roku. A teprve pak by měla vydat rozhodnutí v případě Babiš.

Jaké dotace dostala firma Agrofert. Video: Redakce Seznam

Piráti podle své výzvy také chtějí, aby komise zveřejnila všechny dokumenty, které se tohoto případu týkají.

Součástí pirátského dopisu do Bruselu je rovněž žádost, aby se členové Evropské komise a její zaměstnanci, kteří mají na starosti přípravu rozpočtu Evropské unie, nesměli s českým premiérem scházet.

Případ Andreje Babiše má na starosti eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger, který již vyjádřil přesvědčení, že nejmocnější muž Česka je ve střetu zájmů.

Andrej Babiš mu loni v půli prosince napsal dopis, v němž jakákoliv pochybení odmítl. Uvedl, že nový unijní předpis pro souběh rozhodovacích rolí a byznysu – takzvaný článek 61 – se ho vůbec netýká.

„Premiér není ani účastník finanční operace, ani jiná osoba podle článku 61 nového nařízení, jelikož se přímo, nepřímo a ani ve smyslu sdíleného řízení nepodílí na plnění rozpočtu, jeho přípravě ani kontrole,“ napsal Babiš Oettingerovi.

Předseda kabinetu dále uvedl, že ani přípravu rozpočtu není možné považovat za konflikt zájmů. Jde podle něj totiž o kolektivní rozhodnutí celé vlády. A pak také Babiš napsal, že vláda sice připravuje vizi rozpočtu, řešení evropských fondů však mají na starosti jednotlivé úřady.

Reklama

Doporučované