Hlavní obsah

Piráti podali trestní oznámení kvůli falešnému rozhovoru s Kellnerem

Foto: Seznam Zprávy

Miliardář Petr Kellner poskytuje rozhovory jen zřídka.

Reklama

Jeden z tuzemských webů publikoval na začátku listopadu zprávu, že se nejbohatší Čech Petr Kellner objevil v pořadu Interview ČT24. Během domnělého rozhovoru pro veřejnoprávní televizi měl diváky nabádat k investicím do kryptoměny.

Článek

Jak si ale každý uživatel internetu může snadno ověřit například v archivu České televize, žádné takové interview s vlastníkem PPF se nikdy neuskutečnilo.

Web tvrdí, že televize ukončila rozhovor přesně v moment, kdy měl Kellner sdělit do mikrofonu „recept na bohatství“. Portál tvrdí, že disponuje celou verzí nahrávky, ale za její poskytnutí žádá po uživatelích údaje o platební kartě.

Stránka navíc hlásá, že jeho zástupci s Kellnerem sami hovořili.

Český investor přitom poskytuje rozhovory jen etablovaným médiím, a i to ještě jen výjimečně.

„V těchto dnech se šíří především prostřednictvím sociální sítě Facebook podvodné reklamy, které zneužívají PPF a jejího hlavního akcionáře Petra Kellnera, včetně jeho fotografií,“ uvedla k tomu investiční skupina PPF, již Kellner z 99 procent vlastní a dodala, že proti podvodníkům podniká právní kroky.

Do kauzy se už vložila Česká pirátská strana, která podala na tvůrce podvodného webu trestní oznámení kvůli takzvanému phishingu.

„Toto trestní oznámení se týká ‚phishingu' – podvodného jednání za účelem obohacení díky vylákání hesel k internetovému bankovnictví, čísel kreditních karet atd.,“ píše se v trestním oznámení, které podal poslanec Petr Třešňák.

„Podstatou tohoto případu je vytvoření dojmu jedinečné příležitosti ke zbohatnutí, k čemuž ovšem je nutné uhradit poplatek a zadat tak platební údaje své kreditní karty. Oběti tohoto případu jsou lákané na internetové stránky, kde se nacházejí prokazatelně zcela nepravdivé údaje,“ uvádí trestní oznámení.

Pokud budou neznámí podvodníci usvědčeni, hrozí jim u soudu až tři roky vězení.

Reklama

Doporučované