Hlavní obsah

Sněmovna projedná audit k Babišovi ve čtvrtek, ani ANO nebylo proti

Brífink sněmovních stran k auditu o střetu zájmů Andreje Babiše.Video: PSP, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Opoziční strany ve Sněmovně prosadily mimořádný bod na jednání schůze, pro bylo 177 poslanců.

Článek

Opozici se podařilo prosadit na čtvrteční schůzi mimořádný bod k projednání výsledku auditu Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) na plénu Sněmovny.Ten bude zařazen na čtvrtek po písemných interpelacích. Jestli bude veřejný, nebo ne, zatím není jasné.

Na dnešní schůzce se na navržení bodu dohodli zástupci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. ČSSD i KSČM na tiskových konferencích před zahájením schůze uvedly, že návrh opozičních stran podpoří. SPD uvedla, že je pro zveřejnění zprávy a souhlasí i s jejím projednáním ve Sněmovně, ale až ve chvíli, kdy bude mít zprávu v ruce.

Hnutí ANO se debatě nebrání. „Máme možnost vetovat tento bod, ale nechceme blokovat jednání Sněmovny. Předpokládám, že tento návrh podpoříme, aby debata proběhla,“ uvedl předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Piráti v úterý také oznámili, že podali trestní oznámení kvůli tomu, že české úřady dál vyplácejí dotace holdingu Agrofert i přes podezření, že je premiér Andrej Babiš (ANO), který holding vložil do svěřenských fondů, ve střetu zájmů.

Předseda STAN Vít Rakušan řekl, že strana chce auditní zprávu ve Sněmovně projednat tento týden. Vzhledem k tomu, že ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) označuje obsah auditu za důvěrný, navrhuje Rakušan možnost projednat zprávu jako neveřejný bod.

„Uzavřené jednání Sněmovny je schůdná, nicméně až krajní varianta. Nic ale nebrání ani tomu, aby byla zpráva zveřejněna nyní a úplně,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní má veřejnost právo znát obsah auditu, když Česku hrozí, že na jeho základě bude vracet do evropského rozpočtu stovky milionů korun. Šéfka TOP 09 také uvedla, že evropské právo umožňuje zveřejnění auditu, je-li na tom veřejný zájem.

Audit chce projednat i ČSSD. Předseda poslaneckého klubu strany Jan Chvojka uvedl, že mimořádný bod programu sociální demokraté podporují. „Jsme pro, aby ideálně pan premiér nebo ministryně Dostálová poskytli alespoň informace, které projednat mohou,“ uvedl Chvojka. Grémium strany se podle něj dohodlo, že ideální doba je ve čtvrtek od 11 hodin.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) věří, že audit bude i tématem jednání další vlády. „Budeme po ministryni chtít, aby nás o auditu informovala,“ uvedl Zaorálek.

Přečtěte si plné znění první verze auditu v češtině

Poslanecký klub ODS navrhne zřízení parlamentní komise, která by sledovala a kontrolovala kroky, jakými by se vláda vypořádávala s auditem Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Z reakcí ministrů je zřejmé, že Evropská komise v auditní zprávě nějaké kroky pro Českou republiku navrhla, uvedl na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně šéf klubu Zbyněk Stanjura.

„Náš poslanecký klub přichází s politickou iniciativou. Oslovíme ostatní parlamentní strany, navrhneme zřízení parlamentní komise, která by sledovala a kontrolovala vládu v okamžiku vyjednávání kroků, které po nás chce Evropská komise,“ uvedl Stanjura.

„Je nutné, aby parlament kontroloval kroky, které bude vláda dělat při vypořádávání se s auditem, tím způsobem, aby nebyly poškozeny zájmy České republiky, českých daňových poplatníků. Aby se nakonec nestalo to, že díky postupu paní ministryně (pro místní rozvoj Kláry Dostálové – ANO) a vlády bude Česká republika krácena, poškozena, bude muset něco vracet a budou to vracet lidé,“ doplnil předseda ODS Petr Fiala. Podle něj se dříve či později audit dostane na veřejnost a komise by měla mít právo se na něj podívat.

Obsah auditní zprávy, kterou Evropská komise zaslala do Prahy v pátek, nebyl zveřejněn. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert. Babiš to odmítá. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje.

Komise oznámila, že je audit konečný, premiér však tvrdí, že z pohledu ČR konečný není. V pondělí uvedl, že o závěrech auditu nic neví a ani s nimi nebude obeznámen. Také Dostálová dnes řekla, že obsah auditu nezná, podle ní se věcí zabývají jen odpovědní úředníci jejího ministerstva. Dostálová také uvedla, že věc nepovažuje za ukončenou, Česko má podle ní možnost se vyjádřit k tomu, zda přijímá závěry auditu.

Piráti podali trestní oznámení kvůli vyplácení dotací Agrofertu

Piráti v úterý prostřednictvím tiskové zprávy uvedli, že podali trestní oznámení kvůli tomu, že české úřady dál vyplácejí dotace holdingu Agrofert i přesto, že je premiér Andrej Babiš (ANO), který holding dříve vlastnil a následně jej vložil do svěřenských fondů, podezřelý ze střetu zájmů.

Podle Pirátů tak existuje podezření, že dochází mimo jiné k aktivnímu ovlivňování dotační politiky, čímž mohlo dojít například k porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby nebo spáchání dotačního podvodu. Případem se již zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu.

„Jde zjevně o systémovou korupci, která se projevuje převzetím státu pro osobní výhody pana premiéra Babiše, který by měl sledovat zájem České republiky, a nikoliv koncernu Agrofert. Jestliže v současné situaci opět nějaká osoba přidělí zakázku či dotaci společnostem z koncernu Agrofert, tak musí počítat s vysokým rizikem trestního postihu,” uvedl senátor zvolený za Piráty Lukáš Wagenknecht, který je jedním z iniciátorů.

Reklama

Doporučované