Hlavní obsah

Piráti recyklují kampaňovou atrakci. Za voliči vyrazil Švindlbus

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Koalice Pirátů a Starostů zahájila ostrou část kampaně v Ústí nad Labem, nasadila Švindlbus.

Reklama

aktualizováno •

Koalice Pirátů a Starostů vyrazila za voliči Švindlbusem, který má připomínat „švindly této vlády“. Kampaň zahájili v Ústí nad Labem předsedové Ivan Bartoš a Vít Rakušan.

Článek

Předsedové Ivan Bartoš s Vítem Rakušanem zahájili horkou část volební kampaně v Ústí nad Labem. Z Prahy tam dojeli Švindlbusem – speciálně upraveným autobusem.

„Je to pojízdné muzeum švindlů a podfuků této vlády. Od teď bude jezdit po České republice a navštívíme s ním čas od času místa, která jsou signifikantní, kde předchozí i tato vláda zanechala své nesmazatelné stopy, v řadě případů stopy negativní,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Piráti oprášili svůj nápad z kampaně z roku 2017, kdy objížděli republiku s vězeňským autobusem s karikaturami konkurenčních politiků a výčtem jejich kauz. V nové verzi jsou například připomínky mrtvých na koronavirus, narůstajícího státního dluhu či dotované linky na toastový chleba. Nebo deníček šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka.

Koalice rozjíždí horkou fázi kampaně poté, co se jí příliš nezdařila ta předchozí. Pirátům a Starostům v posledních týdnech klesají preference, ve volebních modelech je už předbíhá hnutí ANO i druhá opoziční koalice Spolu.

Ani odjezd Švindlbusu se neobešel bez menšího zaváhání. Novináři původně dostali pozvánku na Fixlbus, název předvolební atrakce se ale těsně před startem měnil, aby nebyl tak podobný zavedené značce autobusů.

„Možná vidíte, že to není naleštěný koráb. Na druhou stranu Česká republika po 8 letech vlády hnutí ANO také není naleštěným korábem,“ dodal předseda Starostů Vít Rakušan.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Deníček Jaroslava Faltýnka.

Oba politici se cestou do Ústí nad Labem „zašili“ na zadních sedačkách. Zatímco Ivan Bartoš dával rozhovory novinářům, Vít Rakušan se připravoval na projev. Lidické náměstí v Ústí nad Labem bylo před startem zaplněné asi z poloviny.

„V Ústeckém kraji se ty problémy České republiky skutečně koncentrovaly. Kdybych vypíchl tři největší, je to vysoká míra lidí v exekuci, druhá je otázka transparentnosti čerpání peněz v regionu, je to také vzdělaní a postupná restrukturalizace ekonomiky. Lidé tady hodně pracují a peněz domů si moc nenosí,“ vyjmenoval Bartoš při zahájení ostré kampaně problémy v regionu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš s šéfem Starostů Vítem Rakušem v Ústí nad Labem.

Bartoš i Rakušan předem odmítli, že by po volbách mohli jít do koalice s ANO. „U nás neuslyšíte hlasy, že bez toho velkého, největšího tasemníka bychom se (s ANO) přeci jen dohodli. Ne, my chceme opravdu začít po volbách s čistým stolem, chceme odřezat všechny články této tasemnice, která nás 8 let zužuje. Chceme, aby stát zase sloužil lidem a ne jednomu holdingu,“ burcoval lidi v Ústí na pódiu Rakušan.

Po vystoupení obou politiků se náměstí rychle vyprázdnilo. A to navzdory nachystanému programu.

Babišovo hnutí ANO zahájilo kampaň minulý týden také v Ústí nad Labem. Zahájení kampaně nečekaně narušil Andrej Babiš mladší, který před novináři konfrontoval svého otce.

Reklama

Doporučované