Hlavní obsah

Piráti půjdou do sněmovních voleb se Starosty. Chceme vyhrát, řekl Bartoš

Foto: Michaela Rambousková

Pirátský předseda Ivan Bartoš s místopředsedkyní Olgou Richterovou.

Reklama

Piráti a STAN půjdou do říjnových sněmovních voleb společně. Koaliční smlouvu v online hlasování schválili členové České pirátské strany.

Článek

Členové České pirátské strany v hlasování, které trvalo do úterních 8 hodin, schválili společnou koalici se Starosty a nezávislými do říjnových voleb do Poslanecké sněmovny.

„Bylo odevzdáno 848 hlasovacích lístků. Volební účast byla 77 procent. Pro bylo 668 hlasů,“ informoval na fóru Jan Bednařík z republikového výboru Pirátů.

„Jde o velmi silný mandát, za který členské základně děkuji,“ reagoval na výsledek hlasování předseda Pirátů Ivan Bartoš, který je koaličním kandidátem na premiéra. Povede kandidátku v Ústeckém kraji. „Myslíme i na metu nejvyšší, tedy chceme volby vyhrát,“ dodal Bartoš.

Případnou vládní koalici s další vznikající koalicí Spolu (KDU-ČSL, ODS, TOP 09) nevyloučil. „Taková koalice je možná za podmínek, které poté budou obsaženy v povolební strategii Pirátů a STAN a musí se definovat. V koaliční smlouvě jsme už částečně definovali, že se budeme dívat po stranách demokratického půdorysu,“ potvrdil.

„Náš úkol bude nejen vyvést zemi z krize, ale také myslet na budoucnost, aby veškerá opatření měla přínosy i pro střednědobou budoucnost,“ doplnila 1. místopředsedkyně Olga Richterová.

Piráti o koaliční smlouvě hlasovali od pátečního dopoledne. Aby návrh uspěl, potřeboval alespoň 60 procent hlasů. Získal téměř 79 procent. Širší vedení Starostů schválilo smlouvu už minulý týden. Piráti mohli hlasovat i pro další tři usnesení, ta ale nezískala nadpoloviční většinu. Pro ukončení jednání bez přijetí usnesení bylo 155 členů, bylo také možné odkázat k projednání na celostátní fórum či republikový výbor.

„Nyní nás čeká podpis koaliční smlouvy, kterému teď již nic nebrání. Následně na základě rozhodnutí koaliční rady může být rozpracován volební program,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů a člen vyjednávacího týmu Jakub Michálek.

Volební program vznikne ze 105 programových priorit, které si obě koaliční strany určily na předchozích jednáních. „Jedná se například o přiblížení státu občanům, respekt k samosprávám, digitalizaci, nízké daně, dostupnou zdravotní péči, ochranu klimatu, inovace a to, aby vládnutí probíhalo transparentně,“ vyjmenoval Michálek.

Pirátské hlasování už komentovali i jejich budoucí koaliční partneři. „Práce začíná,“ reagoval místopředseda STAN Petr Gazdík. Předseda Vít Rakušan řekl, že společně mají šanci změnit poměry v zemi a posunout se do 21. století.

Koalice chce cílit na vítězství ve sněmovních volbách a zisk více než čtvrtiny hlasů. Obdobné cíle si klade i konkurenční koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která chce vypracovat koaliční smlouvu do konce ledna a program do konce února.

Reklama

Doporučované