Hlavní obsah

Piráti se dohodli, že při hlasování ve Sněmovně vydají Babiše i Faltýnka

Na Žižkově se poprvé sešlo 22 nově zvolených poslanců za Piráty.

 

Reklama

Předsedou poslaneckého klubu bude Jakub Michálek, dohodli se v Praze na Žižkově Piráti.

Článek

Nově zvolení poslanci za Piráty se poprvé sešli v Praze na Žižkově. Odhlasovali si, že až bude nová Sněmovna znovu jednat o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo, dají všechny hlasy pro.

Také Piráti dostali od Andreje Babiše esemeskovou pozvánku k jednání o možné spolupráci, ještě však nevědí, kdy se se šéfem hnutí ANO sejdou. Řekli však, že ANO v současné podobě pro ně není přijatelným partnerem.

Podobně se vyslovili o SPD a komunistech. Piráti si také určili vyjednávací tým, v němž jsou předseda Ivan Bartoš, pražský lídr Jakub Michálek a další čtyři lidé. Michálek se zároveň stane předsedou pirátského poslaneckého klubu ve Sněmovně. „Protože já jako předseda strany mám dle jednacího řádu Sněmovny právo na přednostní vyjádření, chtěli jsme tuto možnost dát ještě dalšímu poslanci, předsedou nově vzniklého pirátského poslaneckého klubu jsme tak zvolili Jakuba Michálka, který měl jako lídr pražské kandidátky nejlepší pirátský volební výsledek v republice,“ vysvětlil předseda strany Ivan Bartoš.

Piráty letos volilo více než 530 tisíc lidí, o čtyři sta tisíc víc než v roce 2013. Jde o druhý největší zisk nových voličů v porovnání s minulými volbami - více lidí (555 tisíc) dokázalo přesvědčit jen hnutí ANO.

Podrobnosti v následující infografice:

Přeliv voličů mezi volbami v letech 2013 a 2017.Video: Jakub Říha

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy