Hlavní obsah

Piráti si s Prahou Sobě zahrají o primátora, rozhodne ale Pospíšil

V Praze probíhají povolební vyjednávání. Jaké jsou možné koalice?Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rodící se trojkoalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu bude nejprve vyjednávat programové priority. O primátorský řetěz jde ale až v první řadě.

Článek

Může se zdát, že pražští voliči rozhodli nejen o vítězi voleb, ale i o nové koalici. Druzí Piráti mohou pohodlně vyšachovat ODS i dosavadní vládce hlavního města z hnutí ANO. Společně s Prahou Sobě úspěšného starosty Prahy 7 Jana Čižinského a koalicí TOP 09, STAN a KDU-ČSL, která kandidovala pod názvem Spojené síly pro Prahu, by dali dohromady pohodlnou většinu 39 hlasů v 65členném zastupitelstvu.

Všichni tři potenciální partneři budou nejprve jednat o programu. V zásadních bodech ale žádná kolize nehrozí. Piráti, Praha Sobě i Spojené síly chtějí transparentní hospodaření, okruhy kolem Prahy a rychlejší výstavbu bytů. Pro lídra relativně nejmenšího partnera Jiřího Pospíšila je ale nejdůležitější přesný jízdní řád rady na celé čtyři roky.

„Z těch debat, které proběhly, jsem zaznamenal, že Piráti nesouhlasí s naší verzí podpory hypoték pro mladé rodiny. Pokud vím, pan Čižinský má problém s městským okruhem,“ obává se Pospíšil. Proto si chce všechny body s možnými koaličními partnery nejprve vyjasnit.

Pondělní vyjednávání o pražské koalici jsme sledovali podrobně

O primátorský řetěz jde ale až v první řadě, což dokládá i nabídka Pirátů z pondělního dopoledne. Čižinskému s Pospíšilem obětují čtyři křesla v radě a sami si nechají primátora a k tomu dva radní.

Piráti si tak stále stojí za svým. Jejich jednička v hlavním městě Zdeněk Hřib odmítá s postem primátora „kšeftovat” a žádnou jinou alternativu než sebe v čele Prahy nevidí.

Rozhovor s pirátským kandidátem na primátora Zdeňkem Hřibem: Co chtějí piráti?Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Praha Sobě ale preferuje variantu primátora s nejvyšším počtem hlasů ve volbách. Tím je lídr sdružení Čižinský. Mohla by to být ale jen vyjednávací taktika. Piráti totiž odmítají, aby Čižinský zasedl v radě a přitom zůstal starostou v Praze 7 a také poslancem.

Mandátu ve Sněmovně se Čižinský hodlá vzdát, pokud získá placenou pozici v radě. Pro piráty problematický souběh funkcí starosty a radního by mohl vyměnit za podporu Hřiba na post primátora. Jak navíc uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas, pozici primátora by mohl obětovat.

„Jsme ochotní na primátorovi netrvat. Nechceme být ti, na kom jednání ztroskotají,“ říká Čižinský.

Rozhodující bude ale postoj Pospíšila. Ten by v čele Prahy místo Hřiba viděl raději lídra ODS Bohuslava Svobodu. „Je zkušený, navíc volby vyhrál,“ řekl Pospíšil Respektu.

To je šance pro občanské demokraty, kteří by se rádi viděli v koalici se Spojenými silami a Prahou Sobě. Ať už by byl v této podobě primátorem Bohuslav Svoboda, nebo Jiří Pospíšil, alternativní koalici zatím stojí v cestě Čižinský. Teď se odmítá s ODS vůbec setkat.

Do Sněmovny byl přitom zvolen za KDU-ČSL, která společně s ODS, TOP 09 a STAN utvořila po volbách Demokratický blok, připomíná místopředsedkyně občanských demokratů Alexandra Udženija.

„Když se proti ODS nevymezuje ve Sněmovně, kde s námi spolupracuje, tak nevím, proč to dělá v Praze,“ dodává.

Jednoznačné jsou dvě věci: Nikdo sice nepočítá s hnutím ANO, koalice se ale bude rodit velmi pomalu. Čižinský by se na ní rád dohodl do deseti dní. Pospíšil ale trvá na velmi podrobném jednání.

„Jsem pro německý model. Když v Německu vzniká koalice, trvá to určitou dobu, protože připravují velmi podrobné a věcné programové prohlášení. Chci aby tady takové vzniklo, a my tak mohli kontrolovat, jestli jsme, nebo nejsme úspěšnou koalicí,“ dodává Pospíšil.

Reklama

Doporučované