Hlavní obsah

Piráti jsou skokanem voleb. Za každou cenu vládnout nechceme, říká Bartoš

Foto: Seznam Zprávy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Skokanem voleb se stali Piráti, skončili na druhém místě. Nyní je čeká vyjednávání o možných krajských koalicích.

Článek

Česká pirátská strana skončila v celkovém pořadí hlasů letošních krajských voleb druhá za hnutím ANO a získala zastupitele ve všech krajích. V mnohých se Piráti stali žádanou nevěstou s velkým věnem, která bude jazýčkem na vahách při skládání koalic. Zároveň ukázali možnosti pro sněmovní volby v příštím roce.

Pirátský předseda Ivan Bartoš v rozhovoru, který se odehrál krátce před koncem sčítání výsledků, prozradil, jak teď bude jeho strana postupovat při skládání koalic a také jak vidí případné možnosti spolupráce před sněmovními volbami.

Dění sobotního volebního dne jsme sledovali on line:

Co pro vás výsledek, kdy jste počtem hlasů na druhém místě za ANO, znamená?

Obrovskou odpovědnost. My jsme ale ukázali jak ve Sněmovně, tak ve vedení největších měst v České republice, že se nebojíme a plníme volební sliby. Piráti jsou v České republice jedenáctým rokem, postupně jsme pokračovali k 22 poslankyním a poslancům a krajská zastupitelstva byla další další metou. Doufám, že to bude další krůček k tomu, aby se pirátská politika prosazovala na všech úrovních.

Za jakou cenu budete ochotni svůj potenciál zúročit v krajských koalicích?

Všechny naše kraje, a jsme jediná strana, která to tak má, zveřejňují povolební strategii, za jakých podmínek a s kým by vstoupili do případné koalice. Se středovými stranami, třeba s hnutím STAN, jsme byli v úzkém kontaktu už před volbami. Já tedy doufám, že se nám podaří naplnit povolební strategie, protože ty jsou pro nás závazné.

Takže nepůjdete do koalice za každou cenu?

My vždycky dodržujeme to, co jsme lidem slíbili. Nikdy jsme z toho neuhnuli, protože i povolební strategie je pro nás závazná, není to žádný cár papíru. A my jsme i ve Sněmovně opoziční stranou, protože dané podmínky neumožnily Pirátům se na vládě podílet. Ale myslím, že když se lidé podívají třeba na pirátipracují.cz, tak jako opoziční strana dodáváme reálné výsledky i v celostátní legislativě. Takže být opoziční stranou není žádná ostuda. Opozice není zbytečná a role konstruktivní opozice se dlouhodobě ukazuje jako jediná správná, protože celostátně nám preference od voleb rostou.

Před volbami jste říkali, že byste chtěli 100 zastupitelů, což se vám splnilo. Jaké jsou teď cíle pro místa hejtmanů a členů rady?

To je těžké říct, protože volby nevyhráváte svým výsledkem, ale pouze kombinací, která se pak dá složit na sestavení zastupitelstva. Já doufám, že se nám podaří vyjednat účast ve vedení řady krajských zastupitelstev. Dívám se optimisticky na střední Čechy, kde tedy dominuje hnutí STAN a je tam i ODS. Je tu také Karlovarský kraj, kde jsme doteď byli v koalici, která řídila tento kraj, je tam připravená spousta projektů. Teď EU schválila 40 miliard eur pro Českou republiku, tak já doufám, že se nám to podaří využít tam, kde budeme ve vedení, a že pokud možno uhlídáme, aby se to nerozkradlo tam, kde budeme stranou opoziční.

Hnutí ANO před vámi vyhrálo o parník. Nepřivádí vás to třeba na myšlenku se v příštích volbách spojit s dalšími stranami, abyste proti němu byli ještě silnější?

My naprosto běžně ve Sněmovně spolupracujeme s ostatními stranami, ostatně i návrhy zákonů většinou mají podporu i poslanců vládních stran. Já si myslím, že děláme dobrou politiku. Tou soutěžíme a každý rok je výsledek Pirátů lepší a lepší.

Takže s jinou stranou kandidovat nechcete?

Většinou jsou naše kandidátky otevřeny i pro kandidáty jiných stran, těch, které třeba zrovna v těch volbách nekandidují. Nemáme uzavřené kandidátky. A na stole v tuto chvíli je k projednání možná spolupráce v koaliční formaci se STAN, Piráti o tom budou rozhodovat následující měsíc. Ale jsme demokratická strana, na základě dat, faktů a analýz o tom rozhodnou členové.

Spolupráce třeba s ODS či TOP 09 tedy není ve hře?

(rozesměje se) My máme politiku, která je autentická, a zrovna když jste vyjmenovala některé strany, tak Piráti trochu víc myslí na lidi.

Reklama

Doporučované