Hlavní obsah

Piráti skokanem roku? Bojí se jich Babišovo ANO i Fialova ODS

Foto: Profimedia.cz

„Neomarxista Bartoš“. Andrej Babiš považuje lídra Pirátů za významného soupeře. Pozná se to i podle četnosti útoků ze strany premiéra.

Reklama

Článek

Piráty můžeme označit za politickou stranu roku. Nováčka, který je ve velké politice první volební období, zatím nečeká osud předchůdců. Tedy že po vyvolání nadějí z příchodů nové strany následuje rychlé vystřízlivění a pád. Téma pro podcast Vlevo dole.

Piráti naopak pomalu a postupně posilují. Je to dané hlavně tím, že na rozdíl od někdejších spasitelů (Unie svobody, Věci veřejné nebo TOP 09) zůstali jako protestní strana v opozici a nehrnuli se hned do vlády, kde by se spálili.

Čtyřicetiletý odredovaný pirátský lídr Ivan Bartoš, jenž přišel z halucinogenního světa technoparty, se najednou stal vážným kandidátem na premiéra ve volbách 2021. A zařadil se tak po bok premiéra Andreje Babiše a šéfa ODS Petra Fialy. Oba proto Bartoše berou jako významného soupeře.

„Především premiér Babiš na Piráty opakovaně útočí. Nadává jim do extrémních levičáků, neomarxistů nebo práskačů, kteří jsou největším ohrožením této země. Je z nich nervózní, protože právě oni mu mohou vzít některé voliče,“ říká reportérka Lucie Stuchlíková v politickém podcastu Vlevo dole.

Piráti naštvali Babiše vícekrát. Když upozornili na jeho střet zájmů v Bruselu, když mu vytýkali zbytečně vysoké počty mrtvých kvůli covidu-19 nebo naposledy návrhem na zdanění při prodeji akcií.

Konfliktů je to hodně, přitom ale Babišovo ANO vzniklo stejně jako Piráti coby protestní hnutí. To ODS jako „tradiční strana“ s nimi vede těsný souboj o lídra opozice, tedy hlavního vyzyvatele Andreje Babiše.

„Část občanských demokratů vidí Piráty jako představitele nenáviděné nepolitické politiky, před níž otec zakladatel Václav Klaus vždy tolik varoval. Část je vidí jako novodobé svazáky, kteří chtějí nadšeně bourat starý svět a naivně stavět nový,“ říká Václav Dolejší. „Vzájemná nedůvěra je opravdu velká - a to by přitom měli společně vládnout, pokud chtějí Babiše odsunout do opozice.“

Největší spor obě strany vedou v Praze, kde ODS dlouhodobě a marně usiluje o sesazení pirátského primátora Zdeňka Hřiba, jemuž vytýká nečinnost. Podle nich víc pečuje o svůj obraz než o rozvoj města, jemuž leží ladem na účtech přes 80 miliard korun.

Piráti sice mají dost vlažných příznivců, ale už méně opravdových voličů ochotných přijít hodit lístek do urny. Opakovaně se ukazuje, že zatímco v průzkumech veřejného mínění Piráti mají více preferencí než ODS, ve skutečných volbách ji ještě neporazili.

Ve sněmovních 2017, komunálních 2018, evropských 2019 i letošních senátních vždy ODS dokázala získat víc hlasů než Piráti. V krajských volbách to byla na mandáty remíza, ale ODS z toho dokázala vytěžit čtyři hejtmanské posty.

Bude si Ivan Bartoš muset ostříhat dredy, aby se mohl stát premiérem? Poslechněte si odhad Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové v dalším díle podcastu Vlevo dole - pusťte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované