Hlavní obsah

Piráti? Spolupráci nevylučuji, říká brněnský primátor Petr Vokřál

Hnutí ANO s brněnským primátorem Petrem Vokřálem chce obhájit vítězství z předchozích voleb.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Komunální volby v Brně mají jasného favorita. Primátor Petr Vokřál z hnutí ANO chce vést radnici v užší koalici stran. A partnery si může vybírat.

Článek

Když se před čtyřmi lety v Brně tvořila nová koalice, byla to složitá zákulisní jednání. Teprve 25. listopadu 2014, téměř dva měsíce po volbách, mělo město nového primátora. Sociálního demokrata Romana Onderku po osmi letech vystřídal Petr Vokřál z hnutí ANO. Zkušený manažer a politický zelenáč hned na začátek zažíval složitá koaliční jednání. Radnici nakonec vládlo ANO společně s křesťanskými demokraty, hnutím Žít Brno, Piráty a zelenými, po krizi se k nim později přidala ještě TOP 09. „Samozřejmě karty rozdávají voliči. Uvidíme, jak to dopadne letos. Ale platí, že v menším počtu se daleko lépe věci koordinují. Čím více stran, tím jsou jednání složitější,” naznačil pro Seznam Zprávy povolební plány primátor Petr Vokřál.

Do letošních voleb vstupuje v jiné pozici. Přestože se koalice zmítala v několika krizích, Brňané jí vyčítají málo uskutečněných plánů i zavedení kontroverzního rezidentního parkování, politologové hnutí ANO favorizovali. „Obecné pravidlo zní, že spokojený volič jde a volí kandidátní listinu obhajujícího primátora,” naznačil politolog Masarykovy univerzity.

Vokřál několikrát ukázal, že s pěti koaličními partnery zvládá umění kompromisu, a tak si po volbách může vybírat ze zástupu zájemců o společné vládnutí. „Nám by dávala spolupráce na podobném půdorysu jako doposud veliký smysl. Je to úplně skvělý model vládnutí, protože naše strany dokážou reprezentovat téměř úplnou šíři názorů i občanů. Myslíme jak na fanoušky motoristického sportu, tak na fanoušky ubytovávání bezdomovců,” nechal se slyšet náměstek primátora Matěj Hollan ze Žít Brno.

Primátor Vokřál sice chválí úspěchy koalice, ale jedním dechem dodává, že by nyní preferoval vládnutí v užším počtu stran.

Přestože nechtějí strany před volbami nijak odkrývat plány, v zákulisí se čile hovoří o povolební spolupráci mezi hnutím ANO a ODS. „Na to je velmi brzy. Ještě nemáme ustavené ani vyjednávací týmy,” sdělila lídryně občanských demokratů Markéta Vaňková. Přestože se strana v kampani vymezuje vůči Andreji Babišovi, spolupráci s Vokřálem nezavrhuje. Naopak. A v podobném duchu hovoří i Vokřál. „ODS a Piráti půjdou ve volbách nahoru. Uvidíme, jak budou výsledky vypadat. Ono to vypadá trochu nekompatibilně, ale je to o lidech, o projektech, které chceme udělat. Nevylučuji spolupráci ani s jedním z těchto hnutí. To, co bych vyloučil, je spolupráce s SPD a komunisty,” zdůraznil primátor.

Současná koalice schytala kritiku za velké množství dopravních uzavírek, rezidentní parkování, nevyřešenou otázku lužáneckého fotbalového stadionu nebo některé kontroverzní sociální projekty. „Co se týče uzavírek, já bych to obrátil. Já to vidím jako poměrně úspěšné, že se nám podařilo řadu staveb rozhýbat. Všude v Evropě rezidentní parkování funguje. Primárně každý chce večer zaparkovat u svého domu nebo poblíž. Kdybychom projekt neodstartovali, místní budou velmi nespokojení. Celý problém je větší mediální bublina než ve skutečnosti,” dodal primátor.

Reklama

Doporučované