Hlavní obsah

Piráti, STAN a Zelení. Expert hodnotí, kdo myslí na lidi s postižením

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

V Česku žije přibližně 1,2 milionu lidí s nějakou formou zdravotního postižení, z čeho až 830 tisíc jsou lidé s fyzickým postižením. Jak ale reflektují politici a předvolební programy jejich potřeby?

Článek

Zkoušeli jste se někdy projet městem na vozíčku nebo se o berlích dostat do meziměstského vlaku nebo autobusu? Velice často narazíte na různé bariéry už v začátcích.

Města a dopravy totiž nebyla projektována pro lidi, kteří trpí nějakou formou pohybového postižení. Primárně by to měla být odpovědnost měst, i poslanci, které si teď bude Česko volit, v tom však mohou pomoci.

Nejobsáhlejší program pro lidi s postižením má koalice Pirátů a Starostů a Zelení, hodnotí Erik Čipera, ředitel občanského sdružení Asistence, které se zabývá pomocí lidem s různými postiženími. V minulosti například na problémy lidí s hendikepem upozorňoval projektem, ve kterém posadil na vozík známé osobnosti a nechal je překonávat překážky ve městech.

„V programech najdeme spíše obecnější sliby, jakože například budou podporovat terénní sociální služby a podobně. Něco konkrétnějšího, jako například kompletně bezbariérová doprava do nějakého termínu, to už není časté. Mají to třeba Zelení, ale ti asi už moc do konečného výsledku nepromluví a má to koalice Pirátů a Starostů, kde na tvorbě programu spolupracoval i vozíčkář,“ líčí ředitel Asistence.

„Doprava, veřejný prostor, bydlení i veřejné instituce jsou dostupné bez bariér napříč republikou. Požadavky na bezbariérovost jsou součástí zadávacích dokumentací. Účinně podporujeme zaměstnávání lidí s hendikepem, sociální podniky připravují ke vstupu na otevřený pracovní trh,“ píše se například v koalici Pirátů a Starostů.

Koalice chce podporovat rekonstrukce nádraží a nákup nízkopodlažních dopravních prostředků, stejně jako výstavbu bezbariérových bytů. Na svých mítincích a tiskových konferencích má tlumočnice do znakové řeči. Zelení zase chtějí navýšit příspěvek na osobní asistenci pro osoby s těžkým postižením.

Čipera pozitivně hodnotí také program hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. „Hnutí ANO překvapivě kompletně přebralo naši vizi, hlavně tedy aktuálně nejdůležitější, přidání pátého stupně postižení,“ dodává Čipera. V současnosti stát rozděluje hendikepované podle stupně postižení na čtyři stupně.

Programy ostatních stran se podle Čipery problému věnují spíš povrchně. Koalice Spolu věnovala lidem se zdravotním postižením dvě věty. Kromě inkluze do zaměstnání slibuje už jen zjednodušení systému sociálních dávek.

„Z pohledu člověka s postižením se toho nedělo moc ani v posledním volebním období, pokud nebereme v potaz zvýšení příspěvku na péči. Lidé s postižením jsou nyní prakticky ve stejné životní situaci, jako když ministryně práce Jana Maláčová nastupovala,“ míní ředitel organizace.

Není ale optimistický ani do budoucna. „Obávám se, že pokud by vládu složili koalice Spolu a Pirstan, byla to stále hodně pravicová vláda a nedostalo by se na řešení praktických problémů lidí s postižením. Ale samozřejmě by to záleželo na tom, kdo bude vést Ministerstvo práce a sociálních věcí,“ říká Čipera s odkazem na aktuálně silnější koalici Spolu.

Reklama

Doporučované