Hlavní obsah

Piráti už nechtějí být „tou protestní stranou ajťáků“. Bartoš řekl, jak chce získat nové voliče

Piráti před sněmem. Šéf partaje Ivan Bartoš odpovídal na otázky Václava Dolejšího ve Výzvě Seznamu.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Piráty čeká o víkendu sněm, kde chtějí promyslet své další tažení českou politikou.

Článek

Obvykle se potkávají na internetu, kde tak rádi diskutují, schůzují i hlasují. Tentokrát se ale čtyři stovky Pirátů potkají netradičně – o víkendu naživo v Táboře, kde mají v hotelu Palcát celostátní sněm.

„Samozřejmě, že osobní kontakt nelze ničím nahradit. My jsme nikdy neřekli, že přestaneme žít v reálném světě,“ říká jen pár dní před důležitým sněmem ve Výzvě Seznamu šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Jeho cílem je získat další voliče. „My jsme dlouho měli nálepku strany ajťáků, protestního hnutí nebo naposledy neomarxistů. Přitom jsme normální, moderní, středovou stranou. Dělat středovou politiku, to přece není žádné neukotvení. My se nechceme uchylovat k extrémům, spíše hledáme konsenzus,“ tvrdí.

Jak hodlá přesvědčit především starší generaci, které může vadit třeba už jen název Piráti nebo dredy? „Nepotkal jsem zas tolik lidí, kterým by to vadilo. Ano, jádro našich voličů je dnes mezi třiceti a čtyřiceti lety, oni s námi vyrostli. Byli to vždy primárně mladší lidé orientovaní na oblast internetu. Teď už jsme ale o krok dál. A myslím, že lidé Pirátům čím dál víc rozumí.“

Cílem Pirátů je podle Bartoše vyhrát letošní evropské volby – a pak se stát hlavní alternativou vůči Babišovu hnutí ANO ve velkých sněmovních volbách. O tuhle pozice druhé nejsilnější strany se Piráti zatím přetahují s ODS.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reklama

Doporučované