Hlavní obsah

Piráti z Karibiku na pražském magistrátu a neuctiví návštěvníci Osvětimi

Den očima Jakuba Říhy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Události ze čtvrtka 21. března vybíral editor Jakub Říha.

Článek

Primátor Zdeněk Hřib nechal změnit znělky, kterými například svolává zastupitele do jednacího sálu.

Do čtvrtečního jednání tak zastupitelé vpluli za doprovodu hudby z filmu Piráti z Karibiku. Po přestávce pak Pirát Hřib pustil skladbu Praha už volá. A konec přestávky pak oznámila ústřední melodie z pořadu Pevnost Boyard. Zastupitelé následně v diskuzi řešili, zda bude město za songy platit poplatky OSA.

„Požádali jsme pochopitelně OSA o výklad jejich náhledu na tuto záležitost. Přišla odpověď, že se na záležitost vztahuje úřední výjimka, magistrát tedy může používat ty znělky zcela zdarma, což si myslím, že je pro naši instituci s rozpočtem 70 miliard korun ročně rozhodně dobrá zpráva,“ cituje Hřiba ČTK.

Muž z jižní Kalifornie se rozhodl zakončit automobilovou honičku krátkým tanečním vystoupením. V záři reflektoru policejní helikoptéry předvedl krátkou kreaci. Po svých deseti vteřinách slávy pak odjel v poutech do vazby. Potlesku se ale nedočkal.

Nejšťastnější zemí na světě se letos, stejně jako loni, stalo Finsko. Za ním se umístilo Dánsko, Norsko, Island a Nizozemsko. V žebříčku 156 zemí, který sestavuje agentura OSN, se na dvacáté příčce umístilo Česko. Dokonce si oproti loňsku o jednu příčku polepšilo.

Muzeum v Osvětimi žádá návštěvníky, aby více přemýšleli nad svými fotkami z místa. „Když navštívíte muzeum v Osvětimi, vzpomeňte si na to, že zde bylo zabito přes jeden milion lidí. Mějte úctu k jejich památce. Existují lepší místa, kde se můžete naučit chodit po kolejích, než místo, které symbolizuje deportaci a smrt stovek tisíců lidí,“ napsalo muzeum na Twitter.

Česká Wikipedie na den zčernala. Její tvůrci tak protestují proti chystané unijní směrnici o autorském právu. Ta může podle wikipedistů ohrozit svobodu projevu na internetu. Vyzývají proto návštěvníky, aby vyjádřili svůj nesouhlas. Leckteří školáci mezitím bezradně zjišťují, jak se vlastně píšou referáty.

Reklama

Doporučované