Hlavní obsah

Piráti z Prahy? Český miliardář podnikl nájezd na lotyšského lékového obra

Foto: Olainfarm, Seznam Zprávy

Lotyšská farmaceutická firma Olainfarm (ilustrační foto).

Reklama

Lotyšská policie zadržela představitele české firmy Black Duck Invest. Ta se pokusila ovládnout jednu z nejznámějších lotyšských firem Olainfarm.

Článek

Češi jsou znovu v Lotyšsku hlavními postavami skandálu. Po korupční aféře z roku 2018, která se týkala dodávek plzeňské Škody Transportation pro dopravní podnik v Rize, se dostali čeští podnikatelé do hledáčku lotyšské policie znovu.

Tentokrát jde o ovládnutí farmaceutické firmy Olainfarm, která je obchodována na burze Nasdaq Nordic a s tržní kapitalizací necelé tři miliardy korun patří k největším firmám v Lotyšsku.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Česká společnost Black Duck Invest využila sporů mezi dědici Olainfarmu a pokusila se odkoupit 42,56procentní balík, který spravovala firma Olmafarm. Za Black Duck přitom podle lotyšských médií stojí tuzemský miliardář a bývalý spolumajitel Škody Transportation Tomáš Krsek. Ve vedení firmy pak figuruje Krskův spolupracovník Vojtěch Kačena.

Kolem ovládnutí balíku akcií, k němuž mělo dojít na konci dubna, se nyní v Lotyšsku rozjel soudní spor i trestní řízení, kdy byli na letišti v Rize zadrženi Vojtěch Kačena se spolupracovníkem Tiborem Bokorem.

Dědické spory

Ve spletitém případu je nutno se vrátit o čtyři roky nazpět. Na konci roku 2017 totiž zemřel hlavní akcionář Olainfarmu Valerijs Maligins, jemuž patřil ve firmě 69,48procentní podíl. Přímo tehdy držel 26,92procentní podíl a zbytek prostřednictvím zmíněné společnosti Olmafarm (42,56 procenta).

Zbytek akcií (cca 30 procent) se obchoduje na burze a akcie vlastní přibližně 1700 právnických a fyzických osob včetně bank či norské vlády.

Po Valerijsově smrti zdědily všech téměř 70 procent akcií jeho tři dcery Nika Saveljevová, Irina Maliginová, Anna Emilija Maliginová, mezi nimiž se rozhořely spory. Farmaceutickou společnost tedy ovládalo hlavně představenstvo a dozorčí rada, s jejímiž některými členy se měli čeští byznysmeni domluvit a provést převod hlavního balíku akcií.

Smlouvu o převodu akcií s Čechy podepsala členka představenstva Milana Beļevičová 26. dubna. Datum je v tomto případě důležité, protože to byl poslední den, kdy Beļevičová působila v představenstvu Olmafarmu. Na druhé straně kupní smlouvy pak vystupují Vojtěch Kačena jako zástupce české společnosti Black Duck Invest.

Dědicové považují tuto smlouvu za fiktivní, jelikož k podpisu mělo dojít až v noci 27. dubna.

„Tito lidé (Vojtěch Kačena a jeho spolupracovník Tibor Bokor, pozn. red.) se v Lotyšsku pohybují zhruba dva roky a už dřív měli zájem společnost Olainfarm koupit. Všichni stávající akcionáři to však odmítali. Zkusili tedy metody, které se v Lotyšsku používaly na začátku 90. let,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys právní zástupce dědiců Artūrs Spīgulis.

Na popud dědiců, kteří nyní poprvé začali jednat ve shodě, se případem začala zabývat lotyšská policie, která Kačenu a Bokora zadržela na letišti v Rize, zajistila jejich osobní věci včetně například mobilních telefonů, a v současnosti oba aktéry vyšetřuje na svobodě.

Tamní policie vyšetřuje podezření, že jde o podvod, a v případu zadržela kromě dvou Čechů i další minimálně jednu osobu. Z dokumentů, které má k dispozici lotyšská televize TV3, vyplývá, že spolu s touto českou společností plánovali získat akcie také Haralds Velmers a Kārlis Krastiņš, členové dozorčí rady Olainfarmu.

Pirátská akce

Mezitím zahájila společnost Black Duck Invest protiútok ve formě soudního řízení u Obvodního soudu v Rize. Ve své žalobě požadovali po soudu, aby znemožnil společnosti Olmafarm nakládat s akciemi Olainfarmu, včetně například navyšování kapitálu nebo odvolávání členů orgánů společnosti. Třetího června ale soud jejich návrh na vydání předběžného opatření zamítl jako nedůvodný.

Samotný Tomáš Krsek se k případu nechtěl vyjadřovat. „Společnost BHM Group zásadně nekomentuje jakékoli probíhající transakce, nebudeme se vyjadřovat ani v tomto případě,“ uvedl ředitel Krskovy BHM Group Miloš Kratochvíl.

Podle lotyšského tisku nicméně Češi trvají na tom, že dohoda je platná, a požadují 42,56procentní balík akcií Olainfarmu. Cena, kterou za ně slíbili, byla 40 milionů eur (přes miliardu korun). Dohoda však obsahuje podmínku, že částka bude nižší, pokud by Češi museli odkoupit akcie ostatních dědiců v rámci povinného odkupu akcií.

Na straně Lotyšů však panuje také sebevědomí. „Jsme naprosto přesvědčeni, že případ vyhrajeme. Vůbec o tom nepochybujeme. Mám pocit, že tito lidé z Česka považují Lotyšsko za svého druhu banánovou republiku, protože neznám nikoho místního, kdo by se o něco podobného pokoušel. Je to jako piráti v Somálsku, kteří přijedou k lodi,“ komentoval průběh Artūrs Spīgulis.

O dalším vývoji se bude rozhodovat v polovině června na valné hromadě Olainfarmu, kde dědicové budou chtít odvolat stávající členy dozorčí rady, které podezírají z nekalého jednání a dohody s českými podnikateli.

„Čekám, že budou dělat obstrukce a znovu se obrátí na soud. Právo jim to umožňuje. Očekávám také, že se objeví na valné hromadě, kde budou uplatňovat svůj nárok na vlastnictví akcií. I když žádné akcie nevlastní a jsou to piráti z Prahy,“ říká Spīgulis.

Reklama

Související témata:

Doporučované