Hlavní obsah
Online

Bartoš, Richterová, Pikal. Piráti na sněmu vybrali osvědčené tváře

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Vojtěch Pikal a Olga Richterová – dva zvolení místopředsedové pirátské partaje.

Reklama

aktualizováno •

Na sněmu Piráti rozhodli, že plánování a strategii volebních kampaní svěří senátorovi Wagenknechtovi. Jednomu z nejhlasitějších kritiků premiéra Babiše.

Článek

V Ostravě vlají pirátské vlajky. Strana, která si věří, že má šanci porazit hnutí ANO, uspořádala v moravskoslezské metropoli svůj volební sněm neboli celostátní fórum. Výběr nového vedení se odehrál v multifunkční hale Gong v areálu Dolních Vítkovic.

Piráti si během soboty zvolili kompletní předsednictvo.

Šéfovské křeslo obhájil Ivan Bartoš. Kromě něj kandidovali místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík. Do druhého kola postoupili Bartoš a Pikal, který se ale rozhodl boj vzdát ve prospěch Bartoše.

Místopředsednické posty si pak zabrali Olga Richterová, Vojtěch Pikal, Radek Holomčík a Martin Kučera.

Stream z pirátského sjezdu.Video: Seznam Zprávy

Dění jsme sledovali po celou sobotu online:

  • Hřib: Pražská MHD zdarma se může objevit v budoucím programu

    Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba je možné, že se v budoucím volebním programu objeví jako jeden z bodů městská hromadná doprava zdarma. „Do těchto voleb jsme šli se zvýšením kvality a spolehlivosti MHD, stavíme tramvajové propojky a soustředíme se na stavbu metra D. V některých z budoucích voleb to ale bude určitě téma,“ řekl Hřib ve své prezentaci.

  • Sobotní program právě skončil

    Sobotní program Celostátního fóra Pirátů končí. Takto se opětovný šéf strany Ivan Bartoš rozloučil s diváky, kteří sněm sledovali na sociálních sítích.

  • Čtvrtým místopředsedou Pirátů se stal Martin Kučera

    V posledním kole volby místopředsedy uspěl s 225 hlasy Martin Kučera, který získal o jeden hlas víc než Markéta Gregorová.

    „Děkuji všem, kteří mi dali důvěru, je to pro mě velký závazek. Učiním maximum pro naplnění cílů, které jsem deklaroval – posílení kontaktu předsednictva s členskou základnou a získávání zpětné vazby, odstranění vnitrostranického deficitu v dodržování principů, na nichž jsme vznikli a vyrostli. Jestliže hlásáme, že to, co chceme po jiných, zkoušíme na sobě a sami dodržujeme, musí to být vždy pravda a předsednictvo by mělo jít příkladem, i kdyby to znamenalo složitější cestu,“ komentoval své zvolení Martin Kučera.

    Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

    Ostravský zastupitel Martin Kučera se stal součástí vedení Pirátů.

  • Bartošovi pogratulovaly opoziční strany

    Ivanu Bartošovi ke znovuzvolení předsedou Pirátů gratulovali představitelé pravicových opozičních stran.

    Naopak kriticky se vyjádřil šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik, podle kterého Pirátům chybí pokora a sebereflexe. „Touha být ve vládě je u Pirátů hlavní ambicí, pozadu není ani cíl mít 100 krajských zastupitelů. Omluvou je snad jejich mládí či chybějící sebereflexe,“ uvedl v tiskovém prohlášení Kováčik. Kriticky se vyjádřil i předseda SPD Tomio Okamura.

  • Holomčík třetím místopředsedou strany

    V předsednictvu České pirátské strany zůstane i poslanec Radek Holomčík. Piráti jej zvolili třetím místopředsedou, když mu odevzdali 282 z 527 hlasů. Holomčík po zvolení slíbil, že se zasadí o lepší práci odborné sekce strany.

    „V nově zvoleném Republikovém předsednictvu se chci věnovat rozvoji odborného zázemí strany a podpoře komunálních a krajských zastupitelů. Chci posilovat směřování Pirátské strany směrem k zemědělství, rozvoji venkova, životního prostředí a bezbariérovosti. Mou ambicí je také oslovit aktivní seniory a přiblížit jim pirátskou politiku. Věřím, že Piráti se spolu i s voliči teď musejí bavit víc než kdy jindy, je nutné spolupracovat a komunikovat,“ uvedl Holomčík.

  • Druhým místopředsedou Pirátů je Pikal

    Napotřetí už to Vojtěchu Pikalovi vyšlo. Místopředseda Poslanecké sněmovny dnes nejprve odstoupil z boje o předsednický post, pak vyzval straníky ve volbě prvního místopředsedy, aby místo něj hlasovali pro Richterovou, ale nakonec byl zvolen druhým místopředsedou Pirátů. „Myslím, že zvládneme posunout stranu dál a že je to potřeba. Hlasování jasně ukázalo, že témata, která zvedám, jsou důležitá. Těším se i na vaši aktivitu, až vás budeme oslovovat, co je pro vás aktuálně nejužší hrdlo ve vašem stranickém fungování,“ řekl po svém zvolení Pikal.

  • Z korábu do plynojemu

    Piráti se vždycky vyznačovali originálním výběrem místa, kde se buď scházelo jejich celostátní fórum, nebo se slavili volební výsledky. Zpravidla šlo o lodě nebo menší a specifické restaurace či kulturáky. Jejich ostravské volební shromáždění je jiné. Piráti se sešli v bývalém plynojemu Gong, moderní a architektonicky zajímavé aréně pro velké akce. V minulosti zde pořádaly sjezdy velké politické strany, a právě o to nyní Pirátům jde. Chtějí voliče přesvědčit, že už nejsou stranou pro malé koráby či kluby, ale stranou, která má ambice vládnout v zemi.

  • První místopředsedkyní je opět Richterová

    Ani na druhé nejvyšší stranické pozici se u Pirátů nic nemění. První místopředsedkyní zůstává poslankyně Olga Richterová, a to i díky tomu, že její největší soupeř o tento post Vojtěch Pikal vyzval spolustraníky, aby dali hlas raději Richterové. V prvním kole přitom Pikal získal o osm hlasů více než Richterová.

  • O čtyři místopředsednické posty se utká pět lidí

    Druhá část pirátského sněmu začala vyhlášením výsledků prvního kola voleb do republikového předsednictva. O čtyři posty místopředsedů se utká ve druhém kole pět kandidátů: neúspěšný uchazeč o předsednický post a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal, nynější první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, poslanec Radek Holomčík, europoslankyně Markéta Gregorová a vedoucí administrativního odboru strany Martin Kučera. Do dalšího kola nepostoupili náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmanová a poslanec Jan Lipavský.

  • Slepice a zahrádkáři

    V bočních prostorách bývalého plynojemu Gong vybízí Piráti své delegáty, aby se zapojili do přípravy voleb v rámci specializovaných týmů. Precizní je zemědělský úsek, který se zaměří i na opomíjené slepice a zahrádkáře.

    Foto: Ondřej Koutník

    Pirát Jan Pošvář je vedoucí sekce „Slepice a zahrádkáři“ v resortním týmu pro zemědělství.

  • Debata kandidátů do předsednictva

    Kandidáti na místopředsednické pozice budou do 13:30 odpovídat na dotazy od členů a z internetu. Po debatě následuje hodinová pauza na oběd.

  • Bartoš: Česko musí reagovat na výzvy budoucnosti

    „Naším cílem je vzdělaná, svobodná a nejen digitálně propojená společnost, která obstojí ve výzvách budoucnosti,“ řekl staronový předseda Ivan Bartoš novinářům na první tiskové konferenci po volbě předsedy. Problémem je podle něj zaostávající vzdělávání, dostupnost zdravotní péče a bydlení, nereformovaný daňový systém a stav české krajiny. „Nesmíme se tvářit tak, že největším znečišťovatelem je Čína a my tak nemusíme dělat nic,“ dodal Bartoš.

  • Ombudsman proti šikaně

    Kandidát na předsedu a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal zmínil, že ve straně by mohl vzniknout institut ombudsmana. Ten by například hlídal, aby nadřízení nešikanovali podřízené. Právě z toho před několika měsíci několik straníků nařklo šéfa poslaneckého klubu Jakuba Michálka.

  • Bartoš: Potlesk je váš

    „Potlesku pro mě netřeba, tleskáme sobě,“ řekl Bartoš. Podle něj šlo o kvalitní utkání o post šéfa strany. Zároveň nesouhlasí s tím, co řekl před ním Pikal, že by byl o třídu lepším kandidátem než on. „Společně změníme společnost ve svobodnou a digitálně propojenou, kde jsou lidé k sobě navzájem ohleduplní,“ dodal Bartoš.

  • Předsedou Pirátů se stal Bartoš

    Předsedou Pirátů se stal znovu Ivan Bartoš. Spolu s ním postoupil do druhého kola místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal. Z boje o post šéfa strany ale Pikal odstoupil. Ve volbě hlasovalo 653 členů. Bartoš získal 606 hlasů, Pikal 376 a Ferjenčík 261.

    Foto: Seznam Zprávy

    Výsledek hlasování o předsedovi.

  • Skončilo hlasování o předsedovi

    Piráti rozhodli v prvním kole o tom, koho si přejí v čele strany. Hlasování je uzavřeno, vyhlášení výsledků přijde na řadu po zodpovězení další otázky mířící na místopředsedy. Podle programu ve 12:30.

  • Co jsou klacky v kýblu?

    Už při ranní cestě ve vlaku řadě novinářů cestujících za Piráty do Ostravy vrtalo hlavou, co znamená věta v programu lákající na sobotní večírek strany: „Budeme hrát pořádný klacky v kýblu.“ Podle pirátských znalců jsou „klacky v kýblu” hudebním žánrem drum and bass, píše z Ostravy reportér Ondřej Koutník. Taková párty se uskuteční po skončení celostátního fóra v nedalekém klubu.

  • Lipavský: Jsme protiváha populistům, extremistům a konzervativcům

    „Otázka za milion či měsíční dotaci pro Agrofert zní: Jakou roli může hrát pro plnění pirátských cílů moje osoba,“ položil plénu řečnickou otázku další z kandidátů do republikového předsednictva Jan Lipavský. „My, Piráti, představujeme liberální, středový směr politiky. Jsme skutečnou demokratickou alternativou populistům či různým extremistům, ale zároveň nabízíme protiváhu tradičním konzervativním stranám,“ charakterizoval Piráty Lipavský. Tuto identitu si strana musí podle něj uchovat i nadále.

Reklama

Hlavní zprávy