Hlavní obsah

Pirátský střet zájmů v Praze 10. Opozice hrozí policií

Úřad městské části Praha 10 platil neúspěšnou kandidátku Pirátské strany.

Reklama

Neúspěšná kandidátka Pirátů na Praze 10 Lenka Dvořáková radila v oblasti sportu. Firma jejího manžela pak získala zakázku na zajištění sportovního dne.

Článek

Lenka Dvořáková kandidovala v desátém pražském obvodu za Piráty z 12. místa. Neuspěla. Přesto s ní 1. místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková spolupráci navázala. Městské části začala radit, co se sportem.

Podle smluv na poradenství, které jsou veřejně dostupné v rejstříku, Městská část Praha 10 Dvořákové od ledna do srpna vyplatila 135 tisíc korun. Další odměny jí náležely za členství ve třech městských komisích.

„Zjistil jsem, že kandidáti za Pirátskou stranu na městské části dostali spousty funkcí. Ať už to jsou různé poradenské služby, nebo to jsou místa v dozorčích radách. To samo o sobě je už forma klientelismu,” vysvětluje zastupitel Tomáš Pek (TOP 09), který po loňských volbách z vedení radnice vypadl, proč chystá trestní oznámení.

Dvořáková pracovala v bezpečnostní a dopravní komisi, i v Komisi pro strategii zdravého města. Náležel jí i post místopředsedkyně dozorčí rady městské společnosti Praha 10 – rekreace, a.s. „Za to brala čtyři tisíce korun hrubého a byla tam jmenována na základě její erudice stejně jako do komisí bezpečnostní a dopravní. Má vystudovanou fakultu dopravní ČVUT,” popsala Seznamu Komrsková. Každá schůze Dvořákové, coby nečlence zastupitelstva, vynesla 1 800 korun, u bezpečnostní komise pak 2 700 korun.

„Její práce spočívala zejména v koordinaci sportovních aktivit, pomáhala s tvorbou rozpočtu v době rozpočtového provizoria na začátku roku, pořádala kulaté stoly se sportovními kluby, které i moderovala, podílela se i na letním kinu, dnu IZS nebo na akci běh pro Desítku,” popisuje Komrsková.

Právě srpnová „Desítka na Desítce” nakonec ukončila spolupráci. Zakázku totiž získala firma manžela Lenky Dvořákové. Praha 10 jí vyplatila 80 400 korun bez DPH.

„Já jsem Lence důvěřovala. Koho ona doporučila k objednání (a objednávky dělali úředníci), tak to klaplo. Mohla jsem se spolehnout na její profesionalitu,” řekla Seznamu místostarostka Komrsková. Opoziční zastupitel Tomáš Pek ale tvrdí, že Komrsková o střetu zájmů v tomto případě věděla. „Ano, mám pro to důkazy. Budeme se na to ptát i na říjnovém zastupitelstvu.” O střetu zájmů Lenky Dvořáková se psalo i na online pirátském fóru – byl to i důvod její rezignace.

„Bohužel došlo k situaci, kdy tato akce byla v rozporu s pirátskými pravidly vyfakturována společností, která je v blízkém vztahu k Lence Dvořákové. Proto v souladu s pirátskými pravidly byla veškerá placená spolupráce mezi ní a Úřadem MČ Prahy 10 ke dni 23. 9. 2019 ukončena. Není to snadné rozhodnutí, ale principy, na kterých Piráti fungují, jsou velmi přísné a jejich porušení je neakceptovatelné,” uvedli Piráti na svém webu.

Sama Dvořáková se ke svému dřívějšímu angažmá nechce vyjadřovat. Je na mateřské dovolené. „Podrobnosti vám říct nemůžu, bohužel, zeptejte se přímo na Praze 10,” odmítla Dvořáková žádost o rozhovor.

Práci, kterou Dvořáková dělala, teď zastanou úředníci městské části. Komrsková pak osobně hodlá kontrolovat i zakázky v řádu desetitisíců korun.

Reklama

Doporučované