Hlavní obsah

Písecká Sladovna měla v létě přes 16 000 lidí, příjmy poloviční

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Píseckou galerii Sladovna, která je zaměřená na rodiny s dětmi, navštívilo v létě přes 16 000 lidí. Je to meziročně o 5000 méně. Příjmy klesly proti loňskému létu na polovinu, letos byly lehce přes milion korun.

Článek

Nižší návštěvnost je ovlivněná koronavirem. Sladovna zavedla časové bloky, na výstavy mohl jen omezený počet zájemců, mnohé musela odmítat. Galerie nabídne 20. září náhradní akci za zrušené Pískoviště. ČTK to dnes řekl ředitel Sladovny Adam Langer.

V minulých letech se mohli návštěvníci mezi výstavami pohybovat volně a neomezeně dlouho. Po vládních koronavirových nařízeních mohou být v jedné expozici nanejvýš hodinu a půl, omezený je i jejich denní počet.

„Chodí do výstav, které mají časové vyhranění. Zážitek je trošku jiný. Není to tak, že přijíždí ráno a odjíždí večer. Reagovali jsme tím na covid, jsme omezeni kapacitně. Loni jsme mohli do domu dostat kolem tisíce lidí (denně), letos 550. Byly dny, kdy by se možná návštěvnost zdvojnásobila, ale museli jsme lidi odmítat,“ řekl Langer.

Poté, co začal nový školní rok, láká Sladovna na programy pro školy i školky. Langer čeká, že kvůli viru bude zájem menší. „Sledujeme vývoj koronavirové situace a ptáme se pedagogů, za jakých podmínek nás se svou třídou mohou navštívit. Dodržujeme veškerá nařízení, ošetřujeme prostory galerie ozonem,“ uvedl Langer.

Na podzim otevře Sladovna novou expozici Urbania, která představí, jak funguje město. V neděli 20. září připraví galerie náhradní program za zrušenou akci Pískoviště. Přinese osm zastavení inspirovaných řekou Otavou a společnou večeři na kamenném mostě pojatou jako sousedskou slavnost inspirovanou podobnou akcí, která byla v červnu na pražském Karlově mostě.

Písecká galerie Sladovna, zaměřená na rodiny s dětmi, měla loni rekordní návštěvnost 65.000 lidí. Kdysi průmyslová budova Sladovny je největším zážitkovým prostorem pro rodiny s dětmi v Jihočeském kraji. Zabírá přes 2500 metrů čtverečních.

Reklama

Doporučované