Hlavní obsah

Písemný rozsudek nad důchodcem-teroristou: Je potřeba totální vláda jednoho směru, hlásal Balda

Reportáž o muži, který byl odsouzen, protože kácel stromy na koleje a pokusil se to svést na migranty.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Soudce sepsal do rozsudku, kdo měl vliv na českého důchodce, který vyhrožoval teroristickým útokem.

Článek

Důchodce Jaromír Balda, který byl nepravomocně odsouzen ke čtyřem rokům vězení za to, že kvůli obavám z islámu málem způsobil vážné železniční neštěstí, se stal obětí manipulace.

Soudce Jiří Wažik v písemném vyhotovení rozsudku, který je nyní k dispozici, uvedl, že Balda byl ovlivněn veřejně vystupujícími lidmi, kteří právě strach využívají ve svůj prospěch.

„Obžalovaný je určitým způsobem obětí této manipulace. To ale neznamená, že za své jednání není odpovědný,“ uvedl Wažik.

Konkrétní jména soudce neuvádí, v rozsudku popisuje, jak blízké byly Baldovy vztahy ke hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury.

Jaromír Balda v létě 2017 na železniční trať dvakrát pokácel stromy, do nichž narazil vlak. Motivem bylo svést tento čin na migranty.

Soudce v rozsudku popisuje, že senior měl blízko k místní člence hnutí SPD, které pomáhal s kampaní před sněmovními volbami v roce 2017. Auto měl polepené volebními transparenty SPD.

Roznášel letáky, chodil na schůze strany, hrál na jejich akcích s harmonikou, zúčastnil se také několika demonstrací proti uprchlíkům. Soud rovněž zmiňuje, že si Balda s členkou SPD napsali 3946 e-mailových zpráv.

Můj soused terorista. Video: Václav Dolejší

Soud také zjistil, že Balda byl pozván na konferenci Evropa národů a svobodu, kterou pořádalo právě hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

„Prakticky všechny projevy na konferenci se výrazně vymezovaly proti muslimské komunitě a islámu a byly z nich zřejmé požadavky na odnětí základních lidských práv určité skupině obyvatel,“ uvedl Wažik.

Policie z odposlechů zjistila, že Balda jako stoupenec SPD kritizoval ostatní politické strany. O menšinách otevřeně říkal, že by se měly zlikvidovat.

Soud pak v této souvislosti cituje z dvou nahrávek, na nichž Balda třeba uvádí, že „Prahu měl Hitler zbourat i se všema Pražákama i s přistěhovalcema, to je taková verbež ve státě“.

Jindy řekl, že „je potřeba totální vláda jednoho směru, aby se to vymetlo, to musí někdo nastoupit, jako to udělal Hitler“.

Balda u soudu řekl, že měl hrůzu z islámu a imigrantů, a tak chtěl Čechy vyburcovat k nějaké reakci.

Soudce Wažik také uvádí, že Balda jednoznačně věděl, že k nehodě vlaku dojde. Věděl rovněž, že když se pak budou řešit důvody střetu, najdou se letáky s výhružnými texty, které kolem naházel.

„Poražením stromu na koleje jednoznačně musel být nejméně srozuměn s tím, že vlak nezabrzdí, že je možné, že vykolejí, převalí se a že cestující budou ohroženi,“ napsal Wažik do rozsudku.

Podle něj je navíc nutné, aby soudy podobné násilné jednání, zastrašování obyvatel, vyvolávání nenávisti přísně trestaly.

Znalci o Baldovi mimo jiné uvedli, že se u něj projevují výbuchy zlosti a agrese. Má sklon k impulsivnímu jednání, aniž by bral v úvahu jeho důsledky.

Reklama

Doporučované