Hlavní obsah

Píseň, kterou Evropa neuslyší. Rusko ve sporu s Ukrajinou kvůli Eurovizi

Ukrajina zakázala ruské zpěvačce účast na Eurovizi.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Ruská zpěvačka nedostala ukrajinské vízum. Letošní Eurovize se v Rusku nebude vysílat vůbec. Podle některých pozorovatelů ale může jít i o promyšlený PR tah a snahu vyvolat další konflikt kvůli Krymu.

Článek

Ruská státní televize Pervyj kanal oznámila, že nebude vysílat letošní písňovou soutěž Eurovize, která se příští měsíc odehraje v Kyjevě. Stalo se tak poté, co Ukrajina zakázala vstup do země ruské zpěvačce Juliji Samojlovové kvůli návštěvě anektovaného Krymu. Evropská vysílací unie (EBU) tak podle ruských médií přijde přinejmenším o deset milionů ruských diváků.

„Pervyj kanal dnes obdržel dopis Evropské vysílací unie s oznámením, že Unie není s to vyřešit problém s účastí Julije Samojlovové v soutěži Eurovize, s odvoláním na rozhodnutí ukrajinských zvláštních služeb," uvedla televize v prohlášení. „Za této situace Pervyj kanal nepovažuje za možné vysílat Eurovizi 2017," dodala s tím, že vše zavinila snaha Ukrajiny zpolitizovat soutěž.

Ztráta pro vysílací unii

Po marných snahách přesvědčit Ukrajinu, aby zrušila ruské reprezentantce zákaz vstupu do země, EBU navrhla, aby ruská televize buď vyměnila interpretku, nebo aby se zpěvačka zúčastnila soutěže formou přímého přenosu z Moskvy. Obě varianty ale ruská televize odmítla jako naprosto nepřijatelné, protože vystoupení na dálku by Rusku diskriminovalo a odporovalo by pravidlům soutěže. A nahradit invalidní Samojlovovou jinou zpěvačkou podle stanice také nepřipadalo do úvahy.

Internetový list Gazeta.ru poznamenal, že televizi kvůli zřeknutí se soutěže nehrozí velké finanční ztráty; Eurovize je sice v Rusku velice populární a má velkou sledovanost, ale jde o jednorázovou akci. Citelněji prý ruské rozhodnutí pocítí sama EBU, která vydělává na prodeji přenosových práv a na hlasování diváků prostřednictvím krátkých textových zpráv.

Až po kyjevské soutěži se má podle listu rozhodnout o tom, zda EBU nějak potrestá Ukrajinu za vyloučení ruské zpěvačky, popřípadě i Rusko za odmítnutí vysílat soutěž.

Po ruské anexi Krymu v březnu 2014 ukrajinské úřady daly na černou listinu více než stovku ruských umělců a kulturních činitelů, kteří anexi ukrajinského poloostrova podpořili.

Promyšlený PR tah?

Postoj Kyjeva k ruské zpěvačce vyvolal hněvivé komentáře mluvčího Kremlu i mluvčí ruské diplomacie. Nahrál do karet také odpůrcům Eurovize v Rusku, podle kterých nejde o žádné umění, ale propagandu Západu a angličtiny.

„Je to hloupost obou stran," okomentoval aféru frontman populární kapely Mašina vremeni Andrej Makarevič. Rusové si podle něj byli vědomi, že Ukrajinci nepustí Juliji do soutěže, ale úmyslně vyvolali konflikt. Ukrajina v tomto případě mohla udělat výjimku, ovšem místo toho si pověst nevylepšila. Obdobný názor zastává podle listu The Guardian i jeden z bývalých porotců Eurovize Ben Royston. Podle něj jde o promyšlený PR tah, který má vyvolat další konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou kvůli Krymu.

Česká republika se soutěže zúčastnila pětkrát. Nejdále se loni dostala Gabriela Gunčíková, která se probojovala se skladbou I Stand do velkého finále. V něm skončila předposlední, na 25. místě. Letos bude Česko v Kyjevě reprezentovat zpěvačka Martina Bárta.

Reklama

Doporučované