Hlavní obsah

Pít víno mě naučil můj zpovědník. Režisér Anděla Páně o hubených letech, profesních snech i zakázkách na kšeft

Rozhovor s režisérem Jiřím Strachem nejen o filmech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pracuje na několika projektech najednou, protože ne všechno vyjde. „Rozhodně nemůžu dělat jen to, co bych opravdu chtěl, přesto spoustu nabídek odmítám,” přiznává Jiří Strach. Stejně jako to, že občas vezme i kšeft jen pro peníze.

Článek

Kategorie „jen kvůli honoráři“ neplatí o filmových a televizních projektech, tam laťku kvality, kterou si nastavil, nepodlézá. „Jsem tak vybíravý, že si říkám, aby si zadavatelé, třeba v České televizi, nemysleli, že jsem nafoukaný. Ale musím si hlídat svoji úroveň – pod ni se totiž klesne jenom jednou a pak už se člověk veze. Na kšeft občas vezmu reklamu. Ta totiž nemá titulky, takže když to klient chce blbě, po svém, natočím mu to.” I tak se občas stávalo, že režisérovo konto padalo do minusu. „Například rád lyžuji, ale když jsem na hory neměl, deset let jsem na lyžích nestál.”

Byli při nás všichni svatí, vzpomíná ha hradě Kašperk režisér Jiří Strach na natáčení hitu Anděl Páně

První část pořadu se natáčela mimo jiné na místech, kde vznikal film Jiřího Stracha Anděl Páně.Video: Seznam Zprávy

Za důležité s manželkou Magdalenou považují, že mají kde bydlet, čím jezdit a můžou si dovolit dobré víno. „To mě naučil pít můj zpovědník. Jeli jsme do Říma točit film o panu kardinálu Špidlíkovi, pod Florencií jsme se ocitli v Montepulcianu, tam mi dal ochutnat jejich výtečné červené a já byl ztracený. Když člověk ochutná to nejlepší, jiné nechce. Nepotřebuji jezdit do Karibiku – s Magdičkou v létě jedeme do Toskánska, sedíme mezi olivovníky a vinicemi a přivezeme si domů krabice vína na celý rok.

Nerouhá se katolík, když do scénáře Anděla Páně napíše „Ježíšku, jdi si hrát s Jidáškem” a boha představí jako Jiřího Bartošku na obláčku? Proč diváci tak dlouho čekali na pokračování? Bude Anděl Páně 3, když s Ivanem Trojanem slíbili, že ano, když „dvojka” přesáhne milionovou návštěvnost v kinech? Je režisér divácky nejúspěšnější pohádky posledních dvaceti let závislý na úspěchu? Proč chce natočit Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého jako právě propuštěné trestance? A v čem dá i v pětačtyřiceti letech na maminku?

Odpovědi nejen na tyto otázky najdete ve videu v úvodu článku.

Pořad Intimní zpovědi vysílá Televize Seznam každé úterý od 20:30.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Televizi Seznam i na Facebooku.

Reklama

Doporučované