Hlavní obsah

Pittsburská policie zadržela pachatele střelby v synagoze. Zastřelil nejméně jedenáct věřících

Policie zasahovala při střelbě v pittsburské synagoze.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Synagoga byla v době střelby plná věřících, protože probíhala modlitba v rámci šabatu. Pachatel střelil i čtyři zasahující policisty.

Článek

Střelec mužského pohlaví zaútočil v sobotu ráno na modlící se židy v pittsburské synagoze The Tree of Life. Pachatel střílel na zasahující policisty, kteří se museli krýt za automobily. Následně se jim vzdal. O situaci informovala televize KDKA, ta také uvádí, že je už osm lidí mrtvých, je pravděpodobné, že jich bude víc. Pachatel zaútočil v době modlitby a synagoga byla plná věřících. Představitelé Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) uvedli, že střelec zaútočil na lidi shromážděné k bohoslužbě kvůli jejich židovské víře. Policie střelbu vyšetřuje jako zločin z nenávisti.

„Je to jeden z nejhorších zločinů, jaký jsem viděl. Je to velmi zlé,” popsal novinářům místo krveprolití viditelně otřesený šéf bezpečnostního odboru pittsburského úřadu Wendel Hissrich. Střelcem je podle něho šestačtyřicetiletý Robert Bowers, který byl se zraněním převezen do nemocnice.

Na místo dorazily jednotky detektivů z celého okresu, včetně speciální zásahové jednotky SWAT. Policie vyzvala obyvatele okolí synagogy, aby za žádných okolností nevycházeli z domu a zamkli dveře. Televize KDKA uvádí, že pachatel zasáhl nejméně dva policisty.

Server RT uvádí, že pachatel byl těžce ozbrojen, policie prohledává synagogu kvůli informacím o možném výbušném zařízení. Ve sklepě synagogy by se měli nacházet lidé, kteří se zabarikádovali při začátku střelby, policie se je snaží evakuovat.

Ke střelbě se vyjádřil i americký prezident Donald Trump, který na svůj Twitter napsal: „Sleduji vývoj v Pittsburghu v Pensylvánii. Ozbrojené složky jsou na místě. Lidé z oblasti Squirrel Hill by měli zůstat schovaní. Vypadá to, že jde o masový útok. Dejte si pozor na střelce. Bůh žehnej vám všem!“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že je masakrem v synagoze „zdrcen a zděšen“. „Celý izraelský lid truchlí s rodinami mrtvých. Stojíme po boku židovské komunity v Pittsburghu, stojíme po boku Američanů tváří v tvář této strašlivé antisemitské brutalitě,“ prohlásil Netanjahu.

Trest smrti pro střelce

Trumpův tweet i samotná střelba vyvolaly na Twitteru vlnu kritiky. Uživatelé vybízejí k většímu omezení při nákupu zbraní. Trump v reakci na střelbu prohlásil, že odpovědí na zločiny podobné tomu z Pittsburghu by mělo být častější používání trestu smrti. „Pokud tohle někdo udělá, měl by dostat trest smrti,“ odpověděl prezident na otázku, jak zabránit dalším případům hromadné střelby.

Na dotaz, zda nezpřísnit benevolentní zákony o držení zbraní, v nichž vidí kritici hlavní příčinu častých masových krveprolití ve Spojených státech, odpověděl prezident vyhýbavě. Synagogy či kostely by podle něho spíše měly zvážit, zda nemít uvnitř během bohoslužeb ozbrojenou stráž, což by podle Trumpa mohlo snížit počet obětí.

Reklama

Doporučované