Hlavní obsah

Pivem my Češi nakonec spláchneme cokoli. Rafani o potížích přímé demokracie a nepoučených výkladech umění

„Stoly jsou vlastně symbolem Rafanů. Stůl je náš ateliér, zároveň naznačuje jakousi uzavřenost skupiny,“ vysvětluje Luděk Rathouský.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

„Nevykládáme umění. Je fuk, jestli třeba tady vidíte jednorožce nebo bájnou kentauřici s ochlupeným podpažím jako náš příspěvek genderovým diskuzím,“ popisují Rafani jednotlivé fragmenty výstavy v pražském Museu Kampa.

Článek

Na šestnácti vzájemně propojených stolech v galerii v bývalých Sovových mlýnech se nacházejí předměty, nápisy, sochy. „Nejde o ready-made. Každý stůl jsme vytvořili speciálně pro tuto příležitost. Možná jsme měli po řadě videí a konceptů chuť pracovat s něčím, co musíme vytvořit rukama,“ říká člen Rafanů David Kořínek.

Umělecká skupina před pár lety přetřela Lennonovu zeď policejní zelenou barvou. Také vykonali potřebu v Národní galerii nebo vstoupili do KSČM, aby zjistili, proč jsou komunisté stále populární. Nedávno pak přeměnili galerii v centru Prahy na dvoupokojový airbnb byt. „Jsme aktuální a političtí, ale nereagujeme na headlinové události nebo na konkrétní politiky. Ti se podle nás příliš rychle mění,“ konstatují umělci. „Naše výstavy vyplývají z našeho pozorování světa.“

Co si myslí o Češích? A co o přímé demokracii? Co rozmístili na stoly a proč na jednom z nich vychází nad Pražským hradem slunce? Sledujte ve videu výše.

Prohlídka výstavy se členy skupiny Rafani je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. Pořad vysíláme každý pátek od 20:00 v Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované