Hlavní obsah

Pivní stezky v Česku, snaha o jednodušší češtinu a jak správně hubnout

Ranní vysílání Televize Seznam s datem 27. 9. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Programové tipy z Rána na Seznamu 27. 9. 2019.

Článek

00:09 – Zprávy

06:19 – Běhám, běháš, běháme. Co na to pohybový aparát, je věc jedna, ale jak se tváří náš během vyčerpaný a nedostatečně vyživený organismus, to se projeví až za pár let. Dá se zhubnout pouze pohybem a jaké děláme zásadní stravovací chyby, když cvičíme a vydáváme energii a nedáváme tělu co potřebuje? O tom všem s nutriční specialistkou a koučkou Světlou Sobotkovou.

„Na prvním místě je jídelníček. Je také důležitá tepová frekvence, spalovat tuky tělo může až přibližně po čtvrthodinové zátěži,“ řekl Sobotková. „Důležitá je také regenerační fáze.“

10:50 – Reportáž Radka Hrdiny. Ve vlakových soupravách se čím dál častějí objevují stevardi, kteří se starají o komfort cestujících. Co všechno mají na práci?

14:42 – Předpověď počasí na víkend

15:52 – Co píší weby Seznamu

18:44 – 27. září je Světovým dnem turistiky. V Česku přibývá pivních stezek a lázní. Češi milují pivo a rádi za ním putují. Téma pro pivovarníka Milana Rambouska.

Podle něj Češi přichází na chuť dříve netradičním druhům piv. „V módě jsou například piva kalná,“ vysvětlil Rambousek. Pivovarník mluvil mimo jiné o krkonošské pivní stezce a vzrůstajícím počtu malých pivovarů. „Vařit pivo se může víceméně naučit každý, ale potřebujete k tomu mít vztah,“ dodal.

30:09 – Zprávy

35:47  Pokračování rozhovoru se Světlou Sobotkovou o sportu a hubnutí.

44:55 – Infoservis: Obezita Čechů

46:00 – Předpověď počasí na víkend

47:17 – Další výstup Radka Hrdiny o povolání stevarda.

51:28 – Pokračování rozhovoru s Milanem Rambouskem. Pivovarník  poradil, jak si pěnivý mok uvařit doma.

1:00:00 – Zprávy

1:00:05 – Města v současnosti čelí mnoha tlakům. Sociální změny, ceny bydlení, zvýšené potřeby mobility a měnící se klima jsou hlavními faktory v otázkách udržitelnosti měst a veřejného zdraví. S udržitelností jde ruku v ruce ekostavitelství. Jaké jsou výhody nových technologií a kam míří? Na otázky odpovídal zakladatel České rady pro šetrné budovy Petrem Vogelem.

„Šetrné domy jsou stavěny například z materiálu na bázi dřeva nebo recyklovaného kameniva,“ vysvětlil Vogel „V ekologicky šetrných domech se člověk cítí dobře a ani neví proč,“ dodal. V budoucnu nás podle Vogela ve městech čekají zelené střechy.

1:10:34 – Třetí výstup Radka Hrdiny.

1:17:44 – Podle některých znalců je český jazyk příliš složitý, proto volají po změně. Dočkáme se úpravy pravidel? Bude náš jazyk jednodušší a přehlednější? O tom všem s vysokoškolským pedagogem a lingvistou Karlem Olivou.

„Největší problém nám dělá interpunkce,“ sdělil Oliva. „Často zapomínáme čárku na konci vložené věty, správně pak nerozumíme významu sdělení,“ dodal.

1:30:08 – Zprávy

1:35:20 – Pokračování rozhovoru s Petrem Vogelem o šetrném ekostavitelství. Vogel mimo jiné vysvětlil poslání České rady pro šetrné budovy a finanční stránku ekobydlení.

1:40:05 – Výleťák: Za tajemstvím těžby rudy v Chrustenické štole, která leží mezi Prahou a Berounem.

Reklama

Doporučované