Hlavní obsah

Pivo, festivaly, řemeslo či tanec. UNESCO připsalo 17 tradic na seznam kulturního dědictví

Podívejte se na video

 

Reklama

Podívejte se, jaké jsou nové tradice na seznamu nehmotného dědictví UNESCO.

Článek

Výbor UNESCO vybral tento týden na svůj seznam nehmotného dědictví 17 nových tradic z celého světa.

UNESCO vybíralo takové tradice, které chrání kulturní dědictví dané země. Státy, jejichž tradice byly na seznam zařazeny, se musely zavázat, že budou podporovat přenášení tradice z generace na generaci.

Svoji položku v seznamu má také Česká republika, když ve výběru světového výboru uspěla tradice loutkářství. Přidalo se tedy k našemu sokolnictví, verbuňku (slovácký tanec mladíků odvedených na vojnu), masopustním průvodům, maskám z Hlinecka a k jízdě králů.

Celkově je na seznamu tradic už 366 položek z celého světa. Podívejme se na ty nové.

Zabodovaly oslavy, ceremonie a rituály

Na seznam nehmotného dědictví byly připsány novoroční oslavy, které se konají ve 12 asijských zemích. Ty připadají většinou na půlku dubna. Zároveň tak přivítávají jaro. Během oslav se vyhazuje voda do vzduchu, aby symbolicky očistila lidi od jejich hříchů za poslední rok.

Další oslava Nového roku, kterou rovněž vybral výbor UNESCO, se koná v Bangladéši. Zavedli ji místní studenti v roce 1989. Oslavu doprovází průvod. Účastní se ho desítky tisíc lidí za tradiční hudby a tanců.

Mauricius se pyšní předsvatební ceremonií, která nese název Geet-Gawai. Zahrnuje rituály, modlitby, písně a tance. Ceremonie se pořádá doma u nevěsty nebo ženicha. Účastní se jí členové rodiny a sousedé. Společně pak zpívají písně uctívající hinduistické bohy a tancují.

Vietnam zapůsobil svou vírou v Matku Bohyni Třech Říší. Vietnamské komunity ji uctívají denně. Tato tradice zahrnuje i různé ceremonie, rituály a festivaly. Ty mají pomáhat k dobrému zdraví a úspěchu.

Sport a tanec

Výbor UNESCO nezanevřel ani na fyzické aktivity. Další ze 17 nových tradic je kubánská rumba. Tanec plný vášně je významnou součástí slavností na Kubě a je oblíbený po celém světě.

Méně známá je mexická charrería. Její tradice vznikla v 16. století, kdy lidé z mexických komunit společně začali hnát hospodářská zvířata. Charrería se stala uznávaným sportem, ve kterém se i soutěží.

Festivaly a karneval

V seznamu nemohly chybět ani oblíbené festivaly. Nigérie se zapsala svým Mezinárodním rybářským festivalem v Argungu. Čtyřdenní festival se koná každý rok a během něj muži soutěží v rybaření holýma rukama, v závodech v kanoistice, v chytání divokých kachen apod. Ženy během festivalu zpívají a tancují.

Ve Švýcarsku je to pro změnu Festival pěstitelů vína ve Vevey. Ten oceňuje nejlepší pěstitele vína. Festival doprovází i hudba, průvod a spousta jídla.

Na seznam se dostal i karneval El Callao ve Venezuele. Během něj se v ulicích konají průvody lidí, kteří jsou převlečeni za významné osobnosti z historie či za postavy z fantasy. Nechybí ani koncerty. Účastní se tři tisíce lidí.

Umění a řemeslo

Další položku na seznamu sdílí Rumunsko a Moldavsko. Tyto země jsou proslavené tradiční řemeslnou dovedností v tapisérii. Tkadlecové produkují tapisérie, které se užívají na dekoraci a různé exhibice. V dnešní době jsou tyto gobelíny často považovány za umělecká díla. Ačkoli se technika řemesla trochu pozměnila, toto řemeslo zůstává vyjádřením identity a kreativity.

Tradiční řemeslnou dovedností se pyšní i Turecko. To zabodovalo v keramice. Speciální druh keramiky se svými barevnými motivy, kterému se říká çini, v Turecku můžete naleznout na fasádách budov. Jejich design má reprezentovat místní zvyky a víry.

Ve Slovinsku své místo v seznamu získaly pašijové hry ve městě Škofja Loka. Lidové hry se konají jednou za šest let ve středověkém centru města před Velikonocemi a během nich. Zobrazují 20 scén z křížové cesty a další ze Starého a Nového zákona. Hra má 900 místních účinkujících a dalších 400 dobrovolníků.

Sem bychom mohli zařadit i naše loutkářství. Podle organizace je u nás i na Slovensku loutkové divadlo velmi populární tradiční zábavou. Zároveň slouží i jako způsob učení morálních hodnot.

Jídlo a pití

Výbor UNESCO neopomněl ani jídlo a pití, které jsou důležitou součástí národních kultur. V Tádžikistánu ocenil tradiční pokrm Oshi Palav. Tento pokrm, kterému se přezdívá Král jídel, se připravuje ze zeleniny, rýže, masa a koření. Existuje však v různých 200 variantách. Pojí se se společenskými shromážděními, oslavami a rituály.

V Uzbekistánu zabodoval podobný pokrm s názvem palov a kultura s ním spojená. Ingredience jsou stejné jako v tádžikistánském pokrmu. V uzbekistánské tradici jde ale o to, že hosti nemohou opustit dům hostitele, aniž by jim nenabídl palov. Palov nechybí při oslavách mimořádných příležitostí.

Nyní se podíváme zeměpisně trochu blíž. Na seznam se dostalo i belgické pivo. O tom, že Belgičané dělají dobré pivo, není pochyb. Organizaci UNESCO zaujala i kultura, která se k pivu váže.  Je součástí belgické identity.

Kalendář slunečních období

Poslední nově připsanou položkou na seznamu je čínský kalendář slunečních období. Ačkoli, stejně jako my, Čína používá gregoriánský kalendář, pro určení tradičních svátků, například čínského Nového roku, se stále používá čínský kalendář. Také zobrazuje, jak Čínani vidí čtyři roční období. Spousta lidí ho zná díky 12 znamením zvěrokruhu, která tvoří zvířata.

Reklama

Doporučované