Hlavní obsah

Pivo stálo dvě padesát, hranice byly zavřené a Havel také, napsali komunisté. „Hutkova píseň o Zemanovi je horší,” tvrdí

Komunisté v Libereckém kraji umístili na facebookový profil kontroverzní příspěvek, v němž oslavovali osmdesátá léta.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Liberečtí komunisté pobouřili část veřejnosti kvůli facebookovému příspěvku. Vzpomínali v něm na „krásnou dobu”, kdy byly zavřené hranice i pozdější prezident. Jejich výroky odsoudila Konfederace politických vězňů.

Článek

Ostrou reakci vyvolal příspěvek na facebookovém profilu KSČM v Libereckém kraji, který oslavoval začátek osmdesátých let jako krásnou dobu, kdy pivo stálo dvě padesát, hranice byly zavřené a tehdejší disident a pozdější prezident Václav Havel byl za mřížemi.

Konfederace politických vězňů v pátek zprávu označila za pamflet a jednání levicové strany ostře odsoudila. Komunisté po vlně kritiky od desítek občanů a většiny regionálních politiků příspěvek sice už ve čtvrtek smazali, trvají ale na tom, že na jeho obsahu nevidí nic špatného. Prý šlo jen o humor.

„Já to vnímám jako kterýkoliv jiný politický vtip. A není to pro mě za hranou. Jsou horší politické vtipy. Tady nikdo nikomu nevyhrožuje násilím, nikoho nevěší. Na rozdíl od toho, co se objevuje třeba proti našim vedoucím funkcionářům. Vždyť si vemte Hutku, co pustil proti prezidentovi. A to je v pořádku?” ptala se předsedkyně krajské organizace Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) a liberecká zastupitelka Dana Lysáková.

Podle Jaroslava Hofmana z liberecké pobočky Konfederace politických vězňů je ale jednání komunistických politiků pohrdáním a urážkou všech slušných lidí.

„Je to pohrdání a urážka nás, politických věznů. A nejen nás, ale i ostatních lidí České republiky. KSČM je stranou, která měla být při vzniku republiky zrušena a postavena mimo zákon. Bohužel, kvůli tehdejšímu vedení státu se tak nestalo. Výsledkem je současné myšlení většiny členů komunistické strany,” řekl Seznamu předseda liberecké pobočky Konfederace politických vězňů Jaroslav Hofman, který strávil několik let v komunistickém kriminálu.

Není to však jediný kontroverzní obsah, který místní komunisté na svém profilu sdílí. Celkem často se tam objevují také informace z webů, které Ministerstvo vnitra ČR považuje za šiřitele dezinformací. „Sdílíme tam to, co je na internetu. Většinou tam dáme informaci, že to ‚pobíhá’ na internetu nebo to přijde elektronickou poštou. Ale že bychom dělali extra cenzuru, to fakt ne,” bránila se komunistka Lysáková.

Na dotaz, zda nějak ověřují informace a údaje, které občas z těchto problémových webů sdílejí, Lysáková odpověděla záporně s tím, že na něco takového zkrátka nemají čas a kapacitu.

Přestože komunisté považují dotyčný příspěvek za vtip, historická data už tak vtipná nejsou. V letech 1948 až 1989 skončilo v komunistických kriminálech přes 205 tisíc politických vězňů. Zhruba čtyři a půl tisíce z nich se domů nikdy nevrátily.

Reklama

Doporučované