Hlavní obsah

Pivovar Holba přidává do speciálu „horský“ chmel planě rostoucí v Jeseníkách

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Místo do rozlehlých chmelnic v nížinných oblastech Hané vyráželi v posledních týdnech pracovníci Pivovaru Holba z Hanušovic na Šumpersku do jesenických hor, kde sklízeli planě rostoucí chmel používaný při výrobě piva Keprník.

Článek

Hanušovický sládek Luděk Reichl „horský“ chmel do ležáku přidává kvůli jeho zvláštní hořkosti. „Chmel, který roste volně v horách, objevili přímo v Jeseníkách naši dlouholetí partneři z Lesů ČR, Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, horské služby a členové Klubu českých turistů. Interně jsme mu začali říkat ‚horský‘ chmel. Naše pivo obohacuje především o originální osobitou vůni, a to díky obsahu a složení chmelových silic a hořkých kyselin, které poskytují pivu hořkost. Tím se právě liší od klasického šlechtěného chmele,“ uvedl Reichl.

Šlechtěný chmel používaný k výrobě piva roste na chmelnicích především v nadmořských výškách do 450 metrů. V Jeseníkách však lze na planě rostoucí chmel podle Reichla narazit i ve vyšších polohách. Horský chmel roste nejčastěji blízko vody, kde je vhodná půda a dostatek slunečního svitu. Vyskytuje se ale pouze v některých lokalitách Jeseníků.

Zaměstnanci pivovaru Holba „horský“ chmel čtvrtým rokem češou ručně a pečlivě dbají na to, aby naleziště nepoškodili. „Abychom uspokojili co nejvíce příznivců našeho jedinečného ležáku Keprník, snažíme se s našimi partnery neustále objevovat nová zákoutí s horským chmelem. Na druhou stranu je asi dobře, že je jeho výskyt limitován přírodními podmínkami Jeseníků,“ podotkl Reichl.

Hanušovický pivovar patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů Holba, Zubr a Litovel.

Reklama

Související témata:
Pivovar Holba

Doporučované