Hlavní obsah

Plácnout dítě není tragédie. Ale fyzické tresty ho změní na celý život, říká psycholog Mertin

Rozhovor s dětským psychologem Václavem Mertinem. Do Výzvy Seznamu jsme jej pozvali v listopadu, když americká pediatrická komora zveřejnila studii, v níž doporučila vynechat jakékoli fyzické tresty dětí.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už z drobných náznaků se dá poznat, že před vámi stojí týrané dítě, upozorňuje dětský psycholog Václav Mertin.

Článek

Americká pediatrická komora zveřejnila z kraje listopadu studii, ve které rodičům doporučila, aby ve výchově úplně vynechali fyzické tresty. Redakce Seznam při té příležitosti pozvala do Výzvy Seznamu respektovaného dětského psychologa Václava Mertina, aby závěry vědců okomentoval.

Mertin s doporučením souhlasí. „Když dítě něco dělá špatně, je to chyba rodičů. Když se dítěti vysmívám, nadávám mu nebo ho dokonce biju, tak mu vysílám vzkaz, že je to způsob, kterým se řeší problémy. Až bude dospělé, bude to dělat stejně,“ domnívá se Mertin.

Jaké chyby rodiče nejčastěji dělají při výchově? A jak by měli podle psychologa přimět děti, aby nedělaly, co nemají? Povídání o dětech, rodičích a výchově vám předkládáme pro velký zájem ještě jednou. Nabízíme jej v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované