Hlavní obsah

Autismus se dá přežít jen s notnou dávkou vína, říká oceňovaný bloger

Selner: Víno je symbol osamění. Znamená frustraci z toho, že narazíte na překážky, které nemůžete vyřešit.Video: Adam Junek

 

Reklama

Autismus je sexy pro ty, co jím netrpí. Představují si totiž geniální lidi s trochu podivným chováním, popisuje Martin Selner, autor blogu a knihy Autismus & Chardonnay.

Článek

S autisty pracuje jako pečovatel každý den už šest let. Úspěšný blog Autismus & Chardonnay vynesl Martinu Selnerovi nominaci na Křišťálovou lupu a prestižní cenu Magnesia Litera. Umí ho klienti, kterým říká „moje děti“, stále překvapovat? „Jasně. Třeba tím, že dokážou jíst cukroví a zároveň zpívat koledy,“ vypráví ve Výzvě.

Autismus jako vrozená porucha některých mozkových funkcí podle Selnera nezasahuje jen do života postiženého. Často se zapomíná, jak moc mění život rodiny. „Pro rodiče je nejhorší, jak dlouho jsou v nejistotě. Čekají třeba rok, než se stanoví přesná diagnóza. Hendikepované je celé okolí.“

Proč si společnost neváží sociálních pracovníků a degraduje jejich snažení na to, že si jdou do práce „hrát nebo utírat zadky“? Dá se práce s autisty přežít jen díky dostatku chardonnay? Berou otcové narození autistického dítěte jako své selhání? A proč Selnera rozčilují politici, kteří odrazují před inkluzí? I o tom v rozhovoru nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované