Hlavní obsah

Ministr školství a opozice se shodli na plánu, jak vrátit děti do škol

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Třídy prvního stupně základních škol by se po návratu do škol měly po týdnu střídat v prezenční a distanční výuce. Počítá s tím plán návratu žáků do lavic, který připravilo ministerstvo školství.

Článek

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se shodl se zástupci opozice na plánu, jak vrátit děti do škol. Děti z prvního stupně by se zpočátku mohly střídat v prezenční a distanční výuce.

„Rotační způsob pro celý první stupeň umožňuje a vytváří prostor nejen pro návrat celého prvního stupně, ale také pro zvýšený návrat praktické výuky ve školách středních,“ uvedl ministr. Testování ve školách má probíhat dvakrát týdně, uvedl Plaga.

Návrat žáků posledních ročníků základních a středních škol by byl podle ministra s výjimkou praktické výuky spíše kontraproduktivní. Do školy by mohli jít dobrovolně v omezeném režimu, například ve studijních skupinách pro klíčové předměty po šesti žácích.

Termín pro návrat musí určit ministerstvo zdravotnictví, dodal ministr. „Nejzazší termín, kdy bychom měli říci, v jakém termínu nebo za jakých hodnot se děti do škol budou vracet, je do Velikonoc,“ uvedl Plaga.

Opozice by návrat dětí do lavic ráda postupně odstartovala hned po Velikonocích od 12. dubna. „Po dnešním jednání s ministrem Robertem Plagou si myslím, že ministerstvo je schopné tento cíl realizovat,“ pochvaloval si předseda ODS Petr Fiala. Podle Plagy se uvažuje i o 19. dubnu.

S Plagou se kromě koalice Spolu, tvořené ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, sešli i zástupci Pirátů a hnutí STAN, kteří ministrovi představili svůj plán pro bezpečný návrat dětí do škol.

„Na rozdíl od včerejšího poněkud absurdního jednání s vládou bylo to dnešní výrazně konstruktivnější. Našli jsme s panem ministrem shodu ve většině stěžejních bodů,“ napsal Seznam Zprávám pirátský předseda Ivan Bartoš, podle něhož je důležité, že ministerstvo přijalo za své možnost posílit roli ředitelů a zřizovatelů škol a umožnit regionální rozdíly při postupném návratu žáků.

Plán návratu dětí do škol by měl být podle Bartoše představen školám i rodičům s dostatečným předstihem, aby tak všechny strany dostaly čas na přípravu.

Zda jednání s ministrem školství ovlivní postoj politických stran k možnému prodloužení nouzového stavu, o kterém se bude jednat v pátek dopoledne, není jisté.

Třeba ODS spojitost těchto dvou věcí vylučuje. „Návrat dětí do škol nelze spojovat s nouzovým stavem ani ho jím podmiňovat. Prodloužení nouzového stavu jsme řešili na včerejším jednání s premiérem. Bylo to bohužel zbytečné jednání, které nepřineslo žádný konkrétní výsledek,“ uvedl předseda ODS Fiala.

Naopak třeba místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík pro ČTK možnou podporu prodloužení nouzového stavu o 14 dní nevyloučil. Vláda ale podle něj musí představit konkrétní termíny návratu dětí do škol.

Reklama

Doporučované