Hlavní obsah

Plaga chce po Kejvalovi personální změny. Vyčinil mu v dopise

Foto: vláda.cz

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) chce po Českém olympijském výboru změny po selhání při dopravě sportovců do Tokia.

Reklama

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) není spokojený, jak se Český olympijský výbor postavil ke kauze olympijského „covidového letu“. „Vaše reakce byla naprosto neempatická,“ vytýká Jiřímu Kejvalovi v dopise.

Článek

Při cestě na letošní olympijské hry v Tokiu se nakazilo hned několik českých sportovců covidem-19. Problémový vládní speciál vypravil Český olympijský výbor, který sice uznal pochybení, žádné důsledky z toho ale nevyvodil. To se nelíbí ministru školství Robertu Plagovi (za ANO).

Postiženi totiž byli i sportovci jeho resortního sportovního centra Victoria VSC. Předsedovi Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřímu Kejvalovi proto zaslal ostrý dopis, v němž požaduje i personální změny.

„Vzhledem k tomu, že šlo v řadě případů o sportovce zmíněného centra Victoria VSC, dotýká se mne celá věc coby ministra resortu školství velmi osobně. A stejně tak se mne dotkla i zcela nedostatečná reflexe celé situace ze strany ČOV a Vaší osoby. Vaše reakce byla naprosto neempatická a nereflektovala fakt, že hlavním posláním Vaší organizace, která je navíc financovaná z veřejných prostředků, je zajištění servisu pro sportovce,“ píše Plaga Kejvalovi v dopise, který má redakce k dispozici.

Pozitivní test v Tokiu měli beachvolejbalisté Markéta Nausch Sluková a Ondřej Perušič – oba jsou reprezentanti vysokoškolského sportovního centra Ministerstva školství. Zatímco Sluková se s kolegyní Barborou Hermannovou nestihla do turnaje ani zapojit, Perušič se spoluhráčem Davidem Schweinerem sice po úvodní kontumaci do olympijských zápasů naskočili, i kvůli první prohře a tréninkovému manku ale nepostoupili do vyřazovacích bojů.

„Nemohu se však zbavit dojmu, že nebýt selhání Českého olympijského výboru při servisu a přepravě sportovců do Tokia, mohlo být medailistů za Českou republiku ještě více,“ naráží na postihnuté sportovce resortního centra Victoria ministr Plaga.

Po předsedovi ČOV Kejvalovi tak chce, aby skutečně zprofesionalizoval výkon agendy, kterou mu stát hradí ze státního rozpočtu. Tedy aby zabezpečení výpravy odpovídalo vysokému společenskému významu olympijských her.

„Žádám Vás tedy o to, abyste mi jakožto představiteli resortu, jehož sportovci se těchto významných akcí účastní, nejpozději do konce nadcházejícího října představil kroky, které povedou k maximální profesionalizaci při zajištění účasti českých sportovců na olympijských hrách v Pekingu, a to včetně personálních změn,“ dodává Plaga.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda ČOV Jiří Kejval.

Seznam Zprávy se proto ptaly Českého olympijského výboru, zda vyhoví ministru školství a odhodlá se i k vyvození personální odpovědnosti za zpackanou dopravu sportovců na olympijské hry.

„Dopis od pana ministra školství Roberta Plagy jsme obdrželi. Považujeme však za zdvořilé odpovědět nejdříve přímo panu ministrovi, nikoli na obsah dopisu reagovat prostřednictvím médií,“ nechala otázku bez odpovědi mluvčí ČOV Barbora Žehanová.

Hra na schovávanou

Jak přitom Seznam Zprávy už dříve informovaly, Český olympijský výbor sice v původní vyšetřovací zprávě uznal vinu svých zaměstnanců za „covidový let“, nijak je ale nepotrestal. Jedná se o právníka Jana Exnera, který zastává zásadní pozici Covid Liaison Officer, a ředitele komunikace ČOV Tibora Alföldiho, který byl při letu podle vyšetřovací zprávy „nejvýše postaveným pracovníkem managementu ČOV“.

Nově totiž Český olympijský výbor argumentuje právní analýzou firmy Havel & Partners. Podle tohoto zdůvodnění ČOV „v pozici organizátora neměl právní povinnost ani jakékoliv oprávnění vyžadovat od účastníků letu faktické plnění ohledně nošení ochranných prostředků“.

Organizace, jejímž ústředním posláním je zabezpečovat účast Česka na olympijských hrách, se tak snaží vyvinit z toho, že nezabezpečila bezpečný transport českých sportovců na olympijské hry. Realitou ale je, že několik českých sportovců kvůli nákaze během cesty nemohlo na olympiádě startovat a další měli účast výrazně zkomplikovanou. Případem se tak zabýval jak sněmovní, tak senátní sportovní podvýbor.

Simon Nausch, manžel a trenér volejbalistky Nausch Slukové, navíc na jednání vypověděl, že se podvádělo s dokumentem ohledně rozmístění osob v letadle a rovněž že lékař české výpravy doporučoval po příletu ovlivnit výsledek testu na covid-19.

Další a další informace ke „covidovému letu“ a s tím spojený postoj Českého olympijského výboru tak vedl ministra školství Plagu k sepsání poměrně ostrého dopisu směrem k předsedovi ČOV Kejvalovi. Přidal se tím k Filipu Neusserovi, šéfovi Národní sportovní agentury, pod kterou se podpora sportu z Ministerstva školství většinově přesunula. Neusser vyzval Kejvala, aby vyjasnil všechny informace, které zazněly při zářijových jednáních v Parlamentu.

„Na jednání obou podvýborů navíc zaznělo, že Český olympijský výbor, respektive vy osobně, jste uváděl vůči veřejnosti a médiím nepravdivé nebo zkreslené informace o předmětném letu. I to je třeba uvést na pravou míru a veřejnost prostřednictvím médií informovat o celé záležitosti pravdivě a nezkresleně,“ uvádí Neusser v dopise, který má redakce Seznam Zpráv rovněž k dispozici.

Reklama

Doporučované