Hlavní obsah

Plaga: Ministerstvo zdravotnictví zdržuje, školy se nedozví, jak testovat

Foto: Úřad vlády ČR

Ministr školství Robert Plaga.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo zdravotnictví podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) nepřipravuje plán pro fungování škol od září dostatečně rychle.

Článek

„Přestože čtyři týdny (Ministerstvo školství) upozorňuje Ministerstvo zdravotnictví na to, že je potřeba, aby školy měly informace v dostatečném předstihu, to znamená do 30. 6., a že je potřeba, aby je schválila vláda, tak ani v tuto chvíli materiál není dopracován ze strany Ministerstva zdravotnictví tak, aby byl z mého pohledu dostatečný,“ uvedl Plaga. Kdy by se materiálem mohla zabývat vláda, nevěděl.

V tuto chvíli je podle něj nejdůležitější, aby Ministerstvo zdravotnictví stanovilo parametry testování na covid-19 tak, aby se na to školy mohly připravit a testy se do září stačily nakoupit. „Opakovaně mám příslib od ministra zdravotnictví (Adama) Vojtěcha (za ANO), že to stihnou, ale samozřejmě v tuto chvíli už jsem značně zneklidněn, protože ty práce na Ministerstvu zdravotnictví se v posledních týdnech neposouvají tak rychle kupředu, jak by měly,“ řekl Plaga. Poznamenal, že za uplynulé tři týdny se po společné schůzce čtyřikrát změnil názor Ministerstva zdravotnictví na to, jakým způsobem se bude testovat.

Dosavadní návrhy Ministerstva zdravotnictví podle něj obsahovaly několik zásadních nedostatků. Postrádal v nich například jednoznačné právní zdůvodnění pro to, aby se testování ve školách mohlo konat a obstálo to před případnými soudy. Zároveň podle něj Ministerstvo zdravotnictví zatím s Ministerstvem financí nevyjasnilo zajištění peněz na testování, které by mohlo přijít na asi 400 milionů korun.

Jak řekl, v poslední verzi materiálu ho překvapilo rovněž to, že by se školáci měli testovat hned 1. září. V předešlém návrhu to podle něj mělo být od 6. září. Ministerstvo školství podle něj upozorňovalo na to, že testování první školní den by zkomplikovalo například nástup prvňáčků do škol. „Pokud to má být jen screeningové vyšetření mapující situaci v populaci, tak snad není problém, aby to proběhlo jiný den než 1. září,“ dodal.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes řekl, že „věcí, které je třeba dořešit, už není mnoho.“ Nevyjasněné jsou podle něj otázky typu, zda začít testovat prvního nebo druhého září. „Ale já bych to neviděl nějak zásadně negativně, myslím, že jsme v tomto týdnu schopni k finálnímu konsenzu dojít,“ dodal Vojtěch. „Chtěli bychom materiál na příští vládě předložit. Více než dva měsíce dopředu předpokládám, že to bude dostatečné. Půjde o to, shodnout se, kdy k testu bude docházet. A pak to bude otázka vysoutěžení testů. Předpokládám, že toto vyřešíme bez větších problémů.“

Reklama

Doporučované