Hlavní obsah

Plaga vyzývá obce a kraje, aby vyplatily zvláštní odměny ředitelům škol

Foto: vlada.cz

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) doufá, že se Česko nedostane do rozpočtového provizoria.

Reklama

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) apeluje na zřizovatele, tedy města, obce a kraje, aby zaslali odměny ředitelům svých škol. Podle něj na to podstatná část politiků v regionech zapomíná.

Článek

Zatímco o odměnách pro učitele rozhoduje ředitel a rozděluje je z rozpočtu, který má daný od Ministerstva školství a zřizovatele, sám sobě si odměnu vyplatit nemůže. O ní rozhoduje v případě základních a mateřských škol obec a u středních škol pak kraj.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) proto apeluje na zřizovatele, aby ředitelům vyplatili odměnu za složité období, do kterého se školství kvůli epidemii koronaviru dostalo.

„Chtěl bych vyzvat všechny zřizovatele, aby ocenili jejich práci nejenom dobrým slovem, ale i finančně, protože si to zaslouží. A mám pocit, z těch informací, které dostávám, že podstatná část zřizovatelů si to neuvědomuje. Touto formou na ně proto poprvé a ne naposledy apeluji, protože ředitelé škol, učitelé, i nepedagogičtí pracovníci si odměnu za toto období zaslouží,“ řekl ministr školství Plaga na PREF Conference 2020.

Problém je podle něj právě v tom, že Ministerstvo školství může jen apelovat. Rozhodnutí o odměnách je skutečně pouze na zřizovatelích.

„Peníze jsme školám rozepsali. Takže co se týká odměn učitelům, je to v pořádku, ale odměnu řediteli určuje zřizovatel, proto ten můj apel. V tuto chvíli není přímá linka z Ministerstva školství, jak donutit zřizovatele, aby dal nějakou výši odměny. U ředitelů, na rozdíl od učitelů, mi zbývá jen apel na svědomí zřizovatelů a vysvětlování, že situace je skutečně těžká,“ dodal Plaga.

V Plzni ředitelé odměny dostanou

Ředitelé museli od začátku nového školního roku zajistit nejen dodržování protiepidemických pravidel na škole, připravit formát distanční výuky, ale také do jisté míry převzít roli hygieny a bránit šíření nákazy koronaviru ve škole.

Některá města už proto vyplacení odměn ředitelům schválila, a to i bez apelu ministra školství. Jde například o Plzeň.

„V souvislosti s předcházením a šířením nákazy covidu-19 jsou na ředitele a ředitelky škol a školek kladeny zcela mimořádné nároky na řízení organizace. Aktuální situace vyžaduje jejich maximální nasazení a časté rozhodování pod časovým a psychickým tlakem,“ odůvodnila vyplacení odměn radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO).

Mimořádné odměny pro ředitele a ředitelky zamíří do všech 26 plzeňských základních škol, 40 městských mateřských škol a dvou školních jídelen.

Plaga: Snad nás nečeká rozpočtové provizorium

Vláda navýšila peníze na platy pedagogů v mateřských, základních, středních a vyšších odborných školách od letošního ledna o deset procent. O osm procent měl vzrůst základní příjem učitelů a zbytek měl jít na odměny a příplatky.

Od začátku roku 2021 by se platy ve školství měly zvednout znovu. Návrh rozpočtu, který ještě musí schválit Sněmovna a podepsat prezident Miloš Zeman, počítá podle Ministerstva školství s meziročním růstem platů učitelů o devět procent. Výdělky nepedagogů by se měly navýšit o 4,3 procenta. Nejasné je zatím rozdělení peněz do pevné složky platů a na odměny, tedy takzvané nadtarify.

Schválení rozpočtu ale není zatím jisté. Komunisté, kteří koaliční vládu ČSSD a ANO podporují, podmiňují podporu rozpočtu snížením výdajů na obranu. Premiér Andrej Babiš (ANO) s touto podmínkou ale nesouhlasí. Ministr školství Plaga se tak obává rozpočtového provizoria, které by zabránilo dalšímu navyšování platů ve školství od ledna příštího roku.

„Pevně doufám, že se nedostaneme do rozpočtového provizoria, protože je v rozpočtu pro oblast školství další podstatný a důležitý růst objemu prostředků na platy,“ dodává ministr školství Plaga.

Reklama

Doporučované