Hlavní obsah

Plameny v Kalifornii už usmrtily 25 lidí. Záběry ukazují „ohnivou zemi“

Video zachycuje zaběry z letadla i snímky pořízené lidmi prchajícími před ohněm.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Na severu Kalifornie našli záchranáři těla dalších 16 obětí rozsáhlého lesního požáru, který oblast již několik dní sužuje. Další dva mrtví byli nalezeni na jihu Kalifornie nedaleko přístavu Malibu u Los Angeles, kde zuří dva jiné požáry, napsal dnes server BBC News.

Článek

Požáry v Kalifornii, které vypukly v pátek a jsou podle agentury AP třetí nejhorší v dějinách tohoto amerického státu, si už vyžádaly nejméně 25 obětí na životech.

Na severu Kalifornie plameny nejvíce zasáhly město Paradise, kde lehlo popelem přes 6700 domů a firemních objektů a obchodů. Úřady nejdříve informovaly o devíti mrtvých v tomto městě a jeho okolí. Některé oběti byly nalezeny uvnitř nebo nedaleko svých ohořelých aut či v troskách a okolí vyhořelých domů, uvedla policie. Na jihu Kalifornie zahynuly dvě osoby.

Šerif okresu Butte County Kory Honea v sobotu uvedl, že policie stále pátrá po 110 lidech. Záchranáři původně obdrželi více než 500 zpráv o pohřešovaných osobách. Úřady se mimo jiné snaží identifikovat ostatky obětí.

Podle místních úřadů se požáry dále šíří kvůli silnému větru a suchu, které v oblasti panuje. Kvůli ohni bylo evakuováno více než tři sta tisíc lidí. Podle webu televizní stanice CNN se vítr v sobotu zmírnil, silné poryvy by se však měly dnes znovu vrátit. Dosahovat by mohly rychlosti až 67 kilometrů za hodinu.

Foto: NASA

Satelitní snímek ukazuje místa na severu a jihu Kalifornie, odkud se požáry v pátek začaly šířit.

V Kalifornii propukl oheň na třech místech. Požár, který od pátku pustoší plážový resort Malibu, je nyní podle BBC až dvakrát větší, jeho plocha činí až 28 tisíc hektarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované