Hlavní obsah

Plán, jak dostat rychle děti zpátky do školních lavic, krachuje

Foto: Jana Kollarova, Shutterstock.com

Do školy se jen tak nepůjde, ilustrační snímek.

Reklama

Počty nakažených rostou. A plán, jak alespoň částečně ohlídat bezpečnost učitelů i školáků za pomocí testování, se zadřel hned na začátku. Vláda v pondělí s vysokou pravděpodobností zruší tendr na dodavatele testů.

Článek

Ministerstvo vnitra v pátek oznámilo, že jako dodavatele testů do škol vybralo firmu Tardigrad International Consulting. Společnost, která podle zjištění redakce Seznam Zpráv ovšem nesplnila podmínky soutěže (podrobněji zde). Testy, které by si školáci měli dělat, fungují na bázi odběru z přední části nosu.

„Celkem jsme obdrželi devět nabídek, které posoudila komise z hlediska ceny a schopnosti dodat požadované množství. Jediná firma nabídla kompetitivní cenu a schopnost dodávek v požadovaném čase,“ reagoval Jan Hamáček (ČSSD).

Vzápětí se na něj snesla kritika jak kvůli invazivní metodě, které by se měly děti podrobovat, druhak kvůli neprůhlednosti samotné vybrané firmy.

V sobotu pak premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že chce tendr zrušit. „Chci, aby ta soutěž byla okamžitě zrušena. Chci, aby antigenní testy nakupovaly státní hmotné rezervy,“ řekl Seznam Zprávám v rozhovoru (zde). „Vyhrála to tato netransparentní firma, která nemá výkazy a je podivná a nemá žádnou minulost - a i přesto soutěž vyhrála? Je to podivné, navíc Chironax by testy dodal o 40 milionů levněji.“

Jeho koaliční partner reagoval obratem na Twitteru. Naznačil, že šéf hnutí ANO záměrně kope za jinou firmu než vítěznou. „Nechápu, proč pan premiér bojuje za firmu, která se i jeho jménem snažila od pondělí zakázku nestandardně získat. A státní hmotné rezervy opakovaně testy odmítly nakupovat, proto to premiér zadal vnitru,“ napsal Jan Hamáček.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy pak řekl, že je připraven celý tendr zrušit, pokud se na tom v pondělí vláda shodne. „Budu postupovat podle rozhodnutí vlády,“ uvedl.

Už ráno veřejně prohlásil, že Babišovi navrhoval, že na nejbližší jednání kabinetu donese veškeré podklady týkající se výběru testů do škol. „Požádám i o účast bezpečnostních služeb. Vláda posoudí, zda komise složená ze zástupců MV, MZd a MŠMT postupovala správně na základě pondělního usnesení vlády,“ napsal.

Původně vybraná společnost přislíbila vnitru, že prvních 800 tisíc testů do Česka dorazí 28. února.

Děti se – postupně – měly začít do škol vracet v březnu. Zrušený tendr výrazně naruší harmonogram jejich návratu.

Premiér Andrej Babiš v již citovaném rozhovoru Seznam Zpráv ovšem prohlásil: „Pokud je tam kritérium čas, tak nikde není napsáno, že skutečně třetího března se děti vrací do škol. To prostě bude záviset na epidemické situaci. Takže argument, že musíme rychle vše udělat, tak na to nemůžu přistoupit, protože celá soutěž na antigenní testy byla velice podivná. Budu chtít, aby se to zrušilo a nakoupil to Pavel Švagr, šéf státních rezerv.“

Pandemie koronaviru zasáhla české školství obzvláště tvrdě. České děti byly podle zjištění Seznam Zpráv v porovnání se zbytkem Evropy doma nejdéle a tisíce z nich zcela vypadly ze vzdělávacího systému.

Reklama

Doporučované