Hlavní obsah

Plán na odstranění Tillersona: Trump ho chce zostudit. Prezident to popírá

Podle amerických médií nechce Trump svého ministra pouze odvolat, chce ho i zostuditVideo: AP

 

Reklama

Ke spekulacím o výměně v čele americké diplomacie se přidávají další média. CNN upozorňuje, že plán na odvolání Rexe Tillersona se zrodil v hlavě Donalda Trumpa - s nikým ho nekonzultoval. Trump později během dne úmysl zbavit se Tillersona popřel.

Článek

Americká televize CNN přidává další střípek do skládačky ohledně nuceného odchodu Rexe Tillersona z čela americké diplomacie. Podle jejího zdroje z Bílého domu chce Donald Trump svého ministra nejen odvolat, ale také ho zostudit. Prezidentova mluvčí Sarah Sandersová přiznala, že mezi oběma muži dochází k neshodám, první zprávu deníku The New York Times o Tillersonově odvolání ale popřela.

Spekulace o uvolnění Rexe Tillersona z funkce ministra zahraničí USA jsou falešné, napsal v pátek na twitter sám prezident Donald Trump. Připustil, že jejich názory se v některých otázkách rozcházejí, ale informace médií o chystaném vyhazovu označil za "falešné zprávy".

CNN tvrdí, že Trump je Tillersonovou prací frustrovaný, několikrát už se objevily zprávy, že prezident ministra zahraničí v soukromí tituluje jako „tupce“. Plán na odvolání Tillersona se tak podle televize zrodil přímo v Trumpově hlavě a nevzešel z širší debaty mezi jeho poradci.

Datum případného Tillersonova odchodu ještě není známé, média se ale shodnou na tom, že to bude buď na konci letošního roku, anebo na začátku příštího. V čele americké diplomacie ho má nahradit dosavadní šéf CIA Mike Pompeo. Výzvědnou službu by pak měl řídit současný republikánský senátor z Arkansasu Tom Cotton.

Reklama

Související témata:

Doporučované