Hlavní obsah

Plán na zdanění hazardu nezasáhne ty nejhorší, píší kritici Schillerové

Ilustrační foto

Reklama

Členové spolku Občané proti hazardu mají výhrady proti plánu na zdanění hazardu, který předložilo ministerstvo financí, navrhují úpravy.

Článek

Návrh Ministerstva financí na zvýšení daňových sazeb na hazardní hry kritizuje spolek Občané proti hazardu, který se mimo jiné zabývá vlivem hazardních her na společnost. V otevřeném dopise pro ministryni financí Alenu Schillerovou tvrdí, že boj s hazardem stát nevyhraje pomocí současného návrhu navyšování daní.

Hry se podle nebezpečnosti rozdělují do třech základních skupin, na které jsou nastaveny různě velké daňové sazby. Za nejméně škodlivé se považují sportky a losy, následují kurzové sázky, a poté nejvíce nebezpečné automaty. Nejvyšší zdanění má podle plánu ministerstva nastat u nejméně riskantní kategorie – sportek a losů, a to z 23 na 30 procent. Automatů se přitom navyšování nemá dotknout v podstatě vůbec.

Spolek Občané proti hazardu proto požaduje, aby se u loterií daňová sazba nezvyšovala. Naopak by se měl systém zpřísnit u automatů.

„Když nebudeme zvyšovat daňovou sazbu automatům, ale budeme ji zvyšovat nejméně nebezpečným hrám, tak se ten trh může deformovat směrem, kterým nechceme. Navíc kategorie loterií, kterou by Rozpočtový výbor chtěl zdanit nejvíce, je nejmenší. Pokud by se tedy sazba u automatů zvýšila o tři procenta, stát by získal více peněz, než kdyby byly loterie navýšeny o sto procent,“ doplňuje předseda spolku Martin Svoboda.

Loterie má podle spolku navíc nejmenší dopad na možné závislosti v oblasti hazardu, a právě proto by ji daňové navyšování nemělo tolik postihovat. „Nejrizikovější hry jsou vysoké a rychlé sázky. To znamená takové, kde člověk může během vteřiny prohrát několik tisíc korun. Tam vzniká doslova závislost, takzvané patologické hraní. Ze studí jako nejméně rizikové dopadly loterie,“ vyjádřil se bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který je také členem Občanů proti hazardu.

Spolek proto rozeslal Ministerstvu financí dalším politikům dopis, ve kterém navrhuje úpravy znění návrhu.

K návrhu ministryně financí Aleny Schillerové se pozastavuje také předseda ČSSD Jan Hamáček. „Můj argument byl, že z mého pohledu ten návrh nejvíce zdaňuje ty nejméně nebezpečné loterie. Předpokládám, že ve sněmovně ještě vznikne pozměňovací návrh, který to upraví,“ vysvětluje.

Podle Ministerstva financí ale změna zákona rozděluje sazbu daně z hazardních her stejným způsobem jako v roce 2015. Zároveň odkazuje na další formy hazardu, které na první pohled nemají na společnost tak negativní dopad.

„V současné době se navíc rozvíjí trh s internetovými loteriemi, v rámci kterých vznikají hry velmi podobné technickým hrám, např. internetové stírací losy nebo internetová číselná loterie, u kterých probíhá slosování každých pár minut, jejichž nebezpečnost je řádově vyšší než u loterií, kde probíhá slosování jednou za týden,“ napsala Seznamu tisková mluvčí Anna Fuksová.

Rozpočtový výbor se daňovým balíčkem bude znovu zabývat za čtrnáct dní, kde by mělo dojít k finálnímu verdiktu.

Reklama

Související témata:

Doporučované