Hlavní obsah

Plán návratu do škol. Další ročníky se mohou chystat. Zřejmě již v pondělí

Foto: vlada.cz

Ministr školství Robert Plaga představil plán, jak postupně vrátit žáky do škol.

Reklama

aktualizováno •

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na tiskové konferenci neupřesnil, jestli se další žáci vrátí do škol už příští pondělí. Školy, rodiče a děti se to dozvědí v průběhu tohoto týdne.

Článek

První žáci se do lavic vrátí ve středu. Jde o první a druhé třídy a děti ze speciálních škol. Hned v pondělí by se k nim ale mohli přidat jejich spolužáci z celého prvního stupně a v rotacích i ti druhostupňoví a děti z nižšího stupně víceletých gymnázií.

„Víte, že jsem to nebyl já, kdo střílel daty třeba návratu prvních stupňů, byl to minulý ministr zdravotnictví (Roman Prymula (za ANO), pozn. red.). Vážím si tedy toho, že nový ministr zdravotnictví (Jan Blatný (za ANO), pozn. red.) řekl, že protiepidemický systém samozřejmě automaticky něco počítá, ale to finální rozhodnutí musí být rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví,“ neupřesnil datum návratu na dnešní tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Rozvolňování opatření v Česku se sice nově řídí protiepidemickým systémem (PES) Ministerstva zdravotnictví, a pokud do středy vydrží Česko v nižší kategorii 4, mohlo by se právě do tohoto stupně přepnout v pondělí. Finální verdikt ale dá právě ministr zdravotnictví.

„Z mého pohledu je potřeba najít balanc mezi automatickým výpočtem a tím, aby školy, rodiče a děti měli dostatek času se přichystat na návrat do škol,“ dodal Plaga. Podle něj se tak o případném znovuotevření škol pro celý první stupeň a druhý stupeň v rotacích dozví veřejnost v tomto týdnu.

Ministr Plaga ale potvrdil informaci Seznam Zpráv, že se společně s dětmi z prvního stupně nastálo do škol vrátí ve čtvrtém stupni také deváťáci a závěrečné ročníky středních škol. Zároveň je ve čtvrtém stupni umožněna také praktická výuka na SŠ ve skupinách do 20 studentů.

„Je to jedna z velkých priorit a naprosto legitimních požadavků ředitelů škol,“ uvedl ministr školství.

Výjimka z pouze distančního vzdělávání ale platí i pro další stupně vzdělávání. Závěrečným ročníkům vysokých škol povolí Ministerstvo školství praktickou nebo laboratorní výuku, a to stejně jako na SŠ pro maximálně 20 studentů. Přípustné budou i individuální konzultace. Toto se netýká jen vysokých, ale i základních uměleckých škol. Na ZUŠ bude ve čtvrtém stupni umožněno také vyučování jeden na jednoho.

Roušek se děti jen tak nezbaví

Opětovné povolení prezenční výuky pro žáky a studenty je ale podmíněné dodržováním režimových opatření. Ministerstvo školství tak umožní výuku v celých třídách, ty se ale nesmí mísit s dalšími, například ve školních družinách. Zároveň musí učitelé pravidelně větrat třídy i v průběhu hodin a hlavně bude nutné, aby žáci a pedagogové nosili roušky nejen ve společných prostorách, ale i při vyučování.

„Určité rozvolnění je možné až ve stupni druhém, kde by první stupeň základních škol nemusel nosit roušky při výuce, ale jen ve společných prostorách,“ upřesnil Plaga.

Navíc i v prvním, nejnižším stupni protiepidemického systému se s rouškami počítá. Ochranu nosu a úst by museli používat všichni žáci, studenti, pedagogové i nepedagogové ve společných prostorách, ale už nikoliv v rámci vyučování.

S žádným rozvolněním se naopak nepočítá u tělesné výchovy a zpěvu. Ani v prvním stupni PES nebude na školách žádná z těchto činností povolena.

Testování jen pro učitele a středoškoláky

Pokud by se Česko dostalo na třetí úroveň rizika, pro školy by to znamenalo umožnění střídavé výuky i na středních školách. Vysoké školy by mohly konečně v prezenční výuce přivítat první ročníky. Ve dvou nejnižších úrovních nákazy by školy fungovaly normálně s výjimkou univerzit třetího věku.

Řada odborníků doporučuje, že by ke snížení rizika nákazy ve školách mohlo pomoci plošné testování. Podle Plagy to ale není otázka pro rezort školství, ale zdravotnictví. Dokázal by si to představit pouze u pedagogů a určitých skupin žáků.

„Rozhodně nejsem proti tomu, aby se testovali učitelé. Nejproblematičtější kategorií z pohledu výskytu onemocnění byla skupina středoškoláků, tak i u nich si dovedu představit nějakou formu testování. Neumím si ale úplně představit pravidelné testování nejmenších žáků výtěrem tou štětičkou,“ řekl na tiskové konferenci Plaga.

Podle něj je důležité si uvědomit, že pedagogických a nepedagogických pracovníků je dohromady čtvrt milionu a k tomu se na českých školách vzdělává asi 1,4 milionu žáků a studentů. V případě otestování všech by bylo nutné zajistit tento počet testů.

S návrhem testovací strategie přijde podle Plagy Ministerstvo zdravotnictví. Mezitím si ale někteří zřizovatelé zajišťují testování sami. Brno tak v pondělí odpoledne otestuje učitele prvních a druhých tříd a družináře na covid-19. Celkem jde o 400 učitelů a 200 pracovníků družin. Testování se uskuteční na magistrátu, bude dobrovolné a použijí se k němu antigenní testy.

Reklama

Doporučované