Hlavní obsah

Plán s českou vakcínou je naivní, píší Vojtěchovi vědci v čele s Říhovou

Foto: Shutterstock.com

Vývoj vakcíny rozhodně nestojí pár desítek milionů korun, píší vědci Vojtěchovi. Ilustrační snímek.

Reklama

Otevřený dopis Učené společnosti České republiky podepsalo osm respektovaných profesorů. Reagují na pondělní oznámení ministra, že stát nalije desítky milionů korun na vývoj vlastní vakcíny proti novému koronaviru.

Článek

Česko chce být soběstačné. A tak se zařadí mezi země, které vyvíjí celosvětově očekávanou vakcínu proti covid-19, oznámil v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. S tím, že výzkumný tým povede poslankyně ANO, kardioložka Věra Adámková, vývoj bude trvat měsíce a vyjde na nižší desítky milionů korun (popsali jsme zde).

O den později se na Vojtěcha obrátily otevřeným dopisem přední kapacity oboru v čele s imunoložkou a někdejší šéfkou Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR Blankou Říhovou. Píší v něm, že ministerský plán je naivní. Poškozuje dobrou pověst českých vědců. A nadto, že představa, že by vývoj účinné látky mohl stát jen „nižší desítky milionů“, je úplně směšná.

„Odbornou veřejnost z virologie a imunologie infekčních onemocnění poněkud zaskočila vaše zpráva na tiskové konferenci 4. května 2020 doplněná následujícími vyjádřeními paní poslankyně Adámkové o rozhodnutí investovat několik desítek milionů korun do vývoje české vakcíny proti novému koronaviru SARS-CoV-2, původci současné pandemie onemocnění covid-19,“ stojí v otevřeném dopise. „Už sama zpráva působila velmi nevěrohodně a do určité míry poškodila vskutku úctyhodnou minulost vývoje a výroby vakcín proti závažným infekčním onemocněním člověka v bývalém Československu (vakcíny proti poliomyelitidě, neštovicím, vzteklině, příušnicím a spalničkám z produkce zaniklého Ústavu sér a očkovacích látek). Koncept projektu na vývoj inaktivované vakcíny proti koronaviru za několik desítek milion korun zcela zlehčuje závažnost celé problematiky a vyvolává podezření, že u jeho zrodu stáli lidé bez kompetentních znalostí a potřebných zkušeností nejenom z oblasti výzkumu a výroby vakcín, velmi pravděpodobně však též z oblasti mechanismů imunitní odpovědi u virových infekcí. Jinak si nedovedeme vysvětlit naivitu, s jakou byl projekt představen na vaší tiskové konferenci.“

Celý dopis, který zastřešila Učená společnost České republiky, si můžete přečíst na odkazu níže:

Vědci upozorňují, že v dnešním světě není možné spoléhat se na omezení lokální zkušenosti „… a už vůbec ne navrhovat řešení takové složité problematiky za směšně malé peníze“.

Říhová a spol. apelují na ministra, aby se čeští vědci raději zapojili do evropských projektů, a připomínají, že ve stejný den, kdy se vytasil s českou vakcínou, proběhla evropská dárcovská sbírka. Evropské komisi se podařilo v podstatě obratem vybrat na vývoj vakcíny 7,4 miliardy eur.

Pro přehled: Německá kancléřka Angela Merkelová za svou zemi přislíbila věnovat v rámci bruselské akce 525 milionů eur. Francie podle prezidenta Emmanuela Macrona věnuje půl miliardy. Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že Británie dá na výzkum léků a vakcíny v přepočtu přes 400 milionů eur, což je více než polovina celkové částky, kterou chce Londýn věnovat na boj s koronavirem.

Reklama

Doporučované