Hlavní obsah

Plán těžby pokladu pod Cínovcem vstupuje do klíčové fáze

Jak chce v Cínovci těžit lithium firma European Metals?Video: Aleš Černý

 

Reklama

Firma European Metals chystá podklady k rozhodnutí, zda začne těžit největší evropské ložisko lithia.

Článek

Zájemce o hlubinnou těžbu lithia v Krušných horách, australský holding European Metals, buduje tým, který mu vypracuje finální studii proveditelnosti. Tento týden firma kótovaná na australské burze oznámila, že ho povede australský inženýr Craig Reimer.

Znamená to, že záměr těžit pod hraniční horou strategický kov přechází do klíčové fáze. Samotná studie proveditelnosti by měla začít vznikat už za pár týdnů a hotová by měla být v druhé polovině příštího roku.

„Na základě studie by se mělo rozhodnout, zda se do projektu jde, nebo nejde. Zároveň bude sloužit jako podklad pro případné úvěrování nebo rating," vysvětluje důležitost finální studie proveditelnosti výkonný ředitel European Metals Richard Pavlík.

Letos v dubnu už firma publikovala předběžnou studii, na jejímž základě se rozhodla posunout k dalším krokům.

European Metals je společnost vlastněná převážně zahraničními investory, která koupila českou firmu Geomet. Tato geologická firma provádí od roku 2010 průzkum nalezišť lithia na Cínovci a postupně si vyřizuje potřebná povolení k budoucí těžbě.

Momentálně je česká firma podle Pavlíka (který je zároveň i generálním ředitelem Geometu) těsně před předložením studie vlivu na životní prostředí (EIA) do tzv. zjišťovacího řízení. Po vyřízení EIA je nutné získat ještě dvě povolení od báňského úřadu.

Jak by podle dřívějších dokumentů těžba vypadala, jak velkou investici by obnášela a kolik lithia by dostala ze země ven, uvidíte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované