Hlavní obsah

Plán trvá. Trump chce přesunout americkou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma

Americký viceprezident oživil debatu o přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.Video: Lukáš Marek, ČTK

 

Reklama

Palestině se nápad nelíbí, s východním Jeruzalémem počítají jako s hlavním městem svého budoucího státu.

Článek

Donald Trump vážně zvažuje přemístění amerického velvyslanectví do Jeruzaléma. Prohlásil to americký viceprezident Mike Pence na nedělním shromáždění vlivného americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti.

Zastáncem tohoto kroku je i Trumpův kandidát na velvyslance USA v Izraeli David Friedman. O přesídlení velvyslanectví USA jednal 5. března v Izraeli předseda podvýboru Sněmovny reprezentantů pro národní bezpečnost Ron DeSantis. Sešel se i s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

„Po desetiletích pouhého mluvení nyní prezident Spojených států vážně zvažuje přemístění amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma,” řekl na shromáždění Pence. Přestěhování americké ambasády do Jeruzaléma Trump přislíbil už během předvolební kampaně. Na konci ledna ale údajně ujistil zneklidněnou palestinskou samosprávu, že přesun není zatím na pořadu dne. Palestinci počítají s východním Jeruzalémem jako s hlavním městem svého budoucího státu.

Izrael východní Jeruzalém, který byl pod správou Jordánska, obsadil v roce 1967, celý Jeruzalém pak prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. To odporuje původním plánům, podle nichž mělo být město pod mezinárodní správou. Většina zemí, včetně České republiky, má kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma velvyslanectví v Tel Avivu. Jordánský král Abdalláh II. označil případný přesun americké ambasády „za překročení hranice".

Reklama

Související témata:

Doporučované